Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Holandská polícia zhabala v jednom byte 650 kg nelegálnej pyrotechniky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Policajti počas zásahu privolali na pomoc aj armádnych expertov na výbušniny, aby eliminovali možné riziko explózie a bezpečnej ju zneškodnili.

Amsterdam 31. decembra (TASR) - Holandská polícia zhabala približne 650 kilogramov nelegálnej zábavnej pyrotechniky, ktorú objavila v byte v meste Rosendaal na juhu krajiny, uviedli v piatok tamojšie policajné zdroje. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Policajti počas zásahu privolali na pomoc aj armádnych expertov na výbušniny, aby eliminovali možné riziko explózie a bezpečnej ju zneškodnili. Na majiteľa bytu bolo podané trestné oznámenie. Polícia podnikla raziu na základe anonymného podnetu.

Holandská polícia tento rok zhabala rekordné množstvo nelegálnej zábavnej pyrotechniky. Len minulý týždeň skonfiškovala 700 ton, vyplýva z údajov miestnej prokuratúry.

V Holandsku od roku 2020 platia prísnejšie obmedzenia upravujúce používanie zábavnej pyrotechniky počas silvestrovských osláv. Miestne úrady však v poslednej dobe zaznamenávajú nárast jej nelegálneho dovozu zo susedného Nemecka a Belgicka.

Dvanásť holandských miest, vrátane Amsterdamu, Rotterdamu a Nijmegenu, úplne zakázalo konanie ohňostrojov s argumentom, že spôsobujú materiálne škody, zranenia a znečisťujú ovzdušie.