Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Holandská prokuratúra nechce nikoho stíhať za smrť Jozefa Chovanca

Na videozábere z policajnej kamery policajti zadržujú Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018. Foto: TASR/AP

Príčinou smrti Jozefa Chovanca (38), ktorý zomrel koncom februára 2018 po zadržaní v cele na letisku Charleroi, boli silné nárazy hlavou o stenu, ktoré mu spôsobili edém mozgu.

Brusel 17. januára (TASR) - Prokuratúra z belgického mesta Charleroi neplánuje nikoho stíhať za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Podľa stanoviska prokuratúry, ktoré v utorok prevzal flámsky denník Het Laatste Nieuws, príslušníci letiskovej polície a privolaní zdravotníci za smrť tohto slovenského podnikateľa nenesú zodpovednosť.

Flámsky denník upozornil, že advokát vdovy po J. Chovancovi toto stanovisko považuje za nepochopiteľné a dúfa, že členov letiskovej polície napokon postavia pred súd.

O prípadnom ďalšom vyšetrovaní musí podľa verejnoprávnej televízie VRT rozhodnúť vyšetrujúci sudca. Ak to odmietne, právnik vdovy sa môže ešte odvolať. Až po skončení celého konania sa potom prípad vráti na súd, ktorý s konečnou platnosťou rozhodne, či bude v prípade niekto obžalovaný.

Jozef Chovanec (38) zomrel v belgickej nemocnici 28. februára 2018 tri dni po policajnom zásahu v cele na letisku Charleroi. Zadržaný bol v lietadle smerujúcom na Slovensko, lebo sa podľa očitých svedkov správal agresívne k členom posádky aj privolaným policajtom.

Príčinou smrti Jozefa Chovanca boli silné nárazy hlavou o stenu, ktoré mu spôsobili edém mozgu, vyplynulo z expertného posudku belgických lekárov, ktorý bol zverejnený vlani v marci. Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca u neho vyvolala až injekcia podaná privolanými zdravotníkmi, ktorí sa ho snažili upokojiť po tom, ako si v zadržiavacej cele ubližoval.

V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, kde bol zadržaný. Je na nich vidieť, ako uprostred noci búcha hlavou o dvere cely a krváca. Potom vidieť, ako sa ho skupina policajtov pokúša spacifikovať, pričom tvár má zakrytú dekou. Policajti sa na tom podľa záznamu zabávali, pričom jedna policajtka zdvihla ruku v podobe nacistického pozdravu.