Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Holandská vláda vyhlásila celoštátny nedostatok vody

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V Holandsku počas leta pršalo iba minimálne a sucho na horných tokoch holandských riek spôsobuje, že do krajiny priteká menej vody.

Haag 3. augusta (TASR) - Holandská vláda v stredu vyhlásila celoštátny nedostatok vody spôsobený počasím. Zostavila tiež národný tím odborníkov na riadenie dodávok vody a požiadala verejnosť, aby vodou šetrila. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Nedostatok vody už teraz negatívne vplýva na lodnú dopravu a poľnohospodárstvo," uviedol holandský minister infraštruktúry a vodného hospodárstva Mark Harbers. Obyvateľov vyzval, aby si dobre rozmysleli, "či si potrebujú umyť auto alebo napustiť svoj nafukovací bazén".

V Holandsku počas leta pršalo iba minimálne a sucho na horných tokoch holandských riek spôsobuje, že do krajiny priteká menej vody, píše AP.

Holandská vláda uviedla, že zásoby pitnej vody nie sú ohrozené a v súčasnosti netreba prísnejšie opatrenia. Upozornila však, že situácia sa môže v nasledujúcich týždňoch zmeniť.

Vodohospodárske úrady v niektorých častiach krajiny už rozhodli o obmedzení zavlažovania plodín na poliach. Nízka hladina riek komplikuje v krajine vodnú dopravu. Úrady v Amsterdame museli v júli pre vysoké horúčavy polievať mechanické mosty, aby sa pre tepelnú rozťažnosť nepoškodili a nezablokovala sa doprava.