Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Holandskí amatérski pátrači hľadajú poklad z obdobia 2. svetovej vojny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa NA Anne-Marieke Samsonová uviedla, že hoci sa existenciu pokladu nikdy nepodarilo stopercentne potvrdiť, inštitúcia sa v roku 1947 niekoľkokrát neúspešne pokúsila po truhliciach pátrať.

Amsterdam 7. januára (TASR) - Holandský národný archív (NA) zverejnil starú mapu, ktorá údajne ukazuje cestu k nacistickému pokladu v hodnote miliónov eur. Počas druhej svetovej vojny ho dvaja nemeckí vojaci ukryli pri dedine Ommeren na východe krajiny. Po zverejnení mapy poklad začali hľadať amatérski pátrači z celého Holandska. V sobotu to uviedla agentúra Reuters, informuje TASR.

Národný archív uviedol, že mapa označuje lokalitu, kde vojaci skryli štyri veľké drevené truhlice s diamantmi, rubínmi, zlatom, striebrom a ďalšími šperkami, ktoré ukradli po výbuchu v istej banke v auguste roku 1944.

Holandské úrady mapu získali od nemenovaného nemeckého vojaka tesne po skončení druhej svetovej vojny. Zložka, v ktorej sa mapa nachádzala, bola zverejnená minulý týždeň, keďže uplynulo 75 rokov, čiže maximálna lehota na jej utajenie.

Hovorkyňa NA Anne-Marieke Samsonová uviedla, že hoci sa existenciu pokladu nikdy nepodarilo stopercentne potvrdiť, inštitúcia sa v roku 1947 niekoľkokrát neúspešne pokúsila po truhliciach pátrať. Dodala, že NA "overil (historické) súvislosti a príbeh o poklade označil za vierohodný". Keďže sa ho však doteraz nepodarilo nájsť, existuje možnosť, že truhlice už medzičasom niekto stihol vykopať.