Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Holandskí poľnohospodári protestujú, zablokovali sklady s potravinami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Holandský premiér Mark Rutte však vylúčil rokovania s farmármi zodpovednými za radikálne protesty.

Haag 4. júla (TASR) - Holandskí poľnohospodári, ktorých nesúhlasia s plánmi vlády na zníženie emisií, v pondelok použili svoje traktory a nákladné autá na blokádu distribučných centier supermarketov, informovala agentúra AP.

Najrušnejšie holandské letecké centrum, letisko Schiphol, vyzvalo cestujúcich, aby na cestu k letiskovým terminálom využívali radšej verejnú dopravu. Správa letiska má totiž obavy, že poľnohospodári budú blokovať aj príjazdy k letiskám.

Organizácia zastrešujúca siete supermarketov apelovala na políciu, aby prijala opatrenia. Súčasne informovala svojich klientov o možných výpadkoch v zásobovaní.

Dopravná polícia upozornila motoristov, aby sa pripravili na zdržania a možné spomaľovanie jazdy na diaľniciach traktormi. Informovala však súčasne, že v pondelok, v čase rannej špičky, mali cestujúci do práce len málo problémov - pravdepodobne však pre to, že mnohí ľudia sa rozhodli radšej pracovať z domu, aby neuviazli v premávke.

AP dodala, že vláda cez víkend vymenovala sprostredkovateľa, ktorý bude viesť rozhovory medzi organizáciami poľnohospodárov a úradníkmi pripravujúcimi opatrenia na zníženie miery znečistenia ovzdušia.

Holandský premiér Mark Rutte však vylúčil rokovania s farmármi zodpovednými za radikálne protesty.

Poľnohospodárska lobistická skupina LTO, považovaná za najvplyvnejšiu, označila vládneho sprostredkovateľa Johana Remkesa za odborníka a uviedla, že je otvorená rokovaniam s ním.

Nevôľu v radoch holandských poľnohospodárov vyvolal vládny návrh na 50-percentné zníženie emisií škodlivých znečisťujúcich látok, ako sú oxidy dusíka a amoniak, ktoré má byť dosiahnuté do roku 2030. Úrady jednotlivých regiónov v Holandsku dostali rok na vypracovanie plánov na dosiahnutie tohto cieľa.

Očakáva sa, že realizácia tohto návrhu povedie k zníženiu počtu hospodárskych zvierat a k odkúpeniu niektorých fariem, kde hospodárske zvieratá produkujú veľké množstvo amoniaku.

Poľnohospodári kritizujú vládu za jej plány a tvrdia, že prejavuje malý záujem o budúcnosť agrosektora v Holandsku.