Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Holandsko chce skríningom pľúc fajčiarov znížiť mieru rakoviny pľúc

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

V porovnaní s inými druhmi rakoviny je rakovina pľúc najdrahšia na liečbu.

Brusel/Amsterdam 17. augusta (TASR) - Holandsko sa zúčastňuje na celoeurópskej štúdii skríningu rakoviny pľúc – ešte v období pred zavedením hromadného skríningu tohto ochorenia v EÚ. Informuje spravodajca TASR na základe údajov holandských médií.

Prvé skupiny z približne 400.000 ľudí vo veku od 60 do 79 rokov, ktorí sú alebo boli silnými fajčiarmi, budú v najbližších dňoch a týždňoch pozvaní, aby prišli na CT vyšetrenie pľúc. V utorok to uviedol denník Telegraaf. Denník v tejto súvislosti spresnil, že tento nástroj – plošný skríning pľúc u fajčiarov –, ako ukázal spoločný holandsko-belgický výskum, je účinný pri odhaľovaní rakoviny pľúc v jej skorých štádiách.

Spravodajský server DutchNews.nl pripomenul, že rakovina pľúc je hlavnou príčinou úmrtí v Európe, s malou mierou prežitia tejto choroby, čo je väčšinou spojené s neskorou diagnózou.

Holandsko-belgický výskum zistil, že v priemere len 13 percent ľudí, ktorí v Európe dostanú rakovinu pľúc, žije po liečbe dlhšie ako päť rokov. V Holandsku každý rok diagnostikujú rakovinu pľúc približne 14.700 ľuďom. Väčšina prípadov, 86 percent, súvisí priamo s fajčením, a približne 11 percent je spôsobených dýchaním znečisteného vzduchu, napríklad aj dymom zo spáleného dreva.

Podľa predpokladov včasná diagnostika môže zabrániť 1500 – 2000 úmrtiam ročne na túto chorobu. Včasná diagnóza tiež znižuje tlak na národné rozpočty v podobe výdavkov na zdravotnú starostlivosť.

V porovnaní s inými druhmi rakoviny je rakovina pľúc najdrahšia na liečbu.

Holandsko v súčasnosti vykonáva hromadný skríning rakoviny prsníka, krčka maternice a hrubého čreva.

Hromadný skríning rakoviny pľúc vychádza v ústrety Európskemu plánu na boj proti rakovine, ktorý v roku 2021 navrhla Európska komisia a toho roku tento plán odobril Európsky parlament. Ide o politický záväzok na zvrátenie vývoja v oblasti rakoviny v EÚ, keď eurokomisia upozorňuje, že približne 40 percent prípadom onkologických ochorení sa dá predísť, čomu napomôžu najmä účinné stratégie prevencie.