Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Česi, Belgičania, Fíni a Holanďania o obnovení hraničných kontrol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dočasne uzavrieť svoje hranice v súvislosti s náporom utečencov sa rozhodlo viacero krajín.

Praha/Amsterdam 14. septembra (TASR) - Česká republika je podľa tamojšieho ministerstva vnútra pripravená obnoviť kontroly na hraniciach s Rakúskom. Pre zvýšený nápor migrantov k takémuto kroku pristúpili už aj Nemecko a Slovensko, napísal dnes na svojej internetovej stránke Český rozhlas (ČRo).

Český vicepremiér, minister financií a šéf hnutia ANO Andrej Babiš však takýto postup kritizuje. Stále trvá na tom, že by sa mali chrániť hlavne vonkajšie hranice Schengenu.

"Teraz jednotlivé štáty absurdne posielajú armády na svoje hranice. Nemecko, Rakúsko, NATO cvičí v Maďarsku, my sme tiež pripravení, namiesto toho, aby si Európa dávno sadla za stôl a okamžite rozhodla o ochrane vonkajšej schengenskej hranice," uviedol Babiš.



Babiš považuje za absurdné aj to, že české firmy čakajú na vybavenie víz pre ukrajinských robotníkov aj mesiace. Pritom v Európe sú podľa neho tisíce migrantov bez potrebných dokladov, napísal ČRo.

Holandsko obnoví hraničné kontroly v reakcii na prílev utečencov

Holandská polícia začne vykonávať neohlásené hraničné kontroly v reakcii na nárast počtu žiadateľov o azyl v krajine. Oznámilo to dnes holandské ministerstvo spravodlivosti, ktorého vyjadrenie citovala agentúra Reuters.

"Zintenzívnime mobilné kontroly v pohraničných regiónoch," uviedla hovorkyňa rezortu, podľa ktorej sa sprísnené opatrenia začnú uplatňovať s okamžitou platnosťou.

Len minulý týždeň prišlo do Holandska okolo 3000 migrantov, čo je zhruba dvojnásobok oproti predchádzajúcemu týždňu. Holandské azylové centrá sa rýchlo zapĺňajú a koncom septembra v nich už pravdepodobne nebudú voľné kapacity.

Holandská vláda v súlade s návrhmi Európskej komisie súhlasila s prijatím 9215 azylantov, prevažne z Blízkeho východu a severnej Afriky, aby sa uvoľnil tlak na stredomorské krajiny, ktoré sú najviac vystavené migračným prúdom.

Obnovenie hraničných kontrol v nedeľu večer prekvapivo zaviedlo Nemecko a v rámci dominového efektu ho nasledovali ďalšie európske krajiny vrátane Rakúska a Slovenska.

Belgicko zvažuje opätovné kontroly na svojich hraniciach

Belgicko zvažuje možnosť, že sa zaradí k ostatným krajinám EÚ, ktoré sa rozhodli dočasne uzavrieť svoje hranice v súvislosti s náporom utečencov. Povedal to dnes belgický štátny tajomník pre prisťahovalectvo a azyl Theo Francken v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio 1.

Francken, ktorý je členom pravicovej a protiimigrantsky zameranej strany Nová flámska aliancia (N-VA), v rozhovore pre flámsku rozhlasovú stanicu pripustil, že aj Belgicko môže nasledovať príklad Nemecka. To v nedeľu po súhlase Európskej komisie a v súlade so schengenskou procedúrou zaviedlo dočasné hraničné kontroly na hraniciach s Rakúskom.

"Ak to znamená, že zrazu budú prichádzať do Belgicka, potom nie je iná alternatíva ako uzavretie hraníc," povedal Francken v súvislosti s narastajúcim počtom migrantov na území EÚ.

Francken zdôraznil, že jeho krajina sa zatiaľ neocitla v takej situácii ako Nemecko. Ak by k tomu došlo, belgická vláda zváži podobné opatrenia ako Berlín.

Jeho slová odzneli v deň, keď v Bruseli na krízovom zasadnutí rokujú ministri vnútra EÚ, aby našli čo najprijateľnejší model, ako prerozdeliť 160.000 azylantov medzi členské krajiny únie.

Francken pripustil, že ak viacero krajín EÚ uzavrie svoje hranice, vytvorí sa tým "kaskádový efekt", ktorý vyvinie ešte väčší tlak na ostatné krajiny schengenského priestoru.

Fínsko chce sprísniť kontroly na hraniciach so Švédskom

Predstavitelia fínskej vlády dnes uviedli, že sa chystajú sprísniť kontroly na svojich hraniciach so Švédskom, keďže do krajiny stadiaľ denne prichádzajú stovky utečencov. Informovala o tom agentúra AP.

Fínsko sa zároveň chystá otvoriť viaceré prijímacie centrá pre utečencov na severe svojho územia, najmä pozdĺž zmienených hraníc so Švédskom.

Fínske úrady uviedli, že do krajiny len v priebehu minulého týždňa dorazilo približne 1700 migrantov. Mnohí z nich sa do Fínska dostali vlakmi zo Švédska, pričom pri takomto prechode nemuseli absolvovať nijakú kontrolu totožnosti.

Fínsky minister vnútra Petteri Orpo opísal vzniknutú situáciu ako "neobyčajne ťažkú", keďže do krajiny sa takto dostalo mnoho neregistrovaných migrantov, ktorí z riedko obývaného Laponska pokračovali vlakmi či autobusmi ďalej na juh.