Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Holandsko ďalej hlási nárast nových infekcií koronavírusom

Snímka z laboratória lekárskej genetiky pre PCR testy. Foto: TASR Milan Kapusta

Počet pozitívnych výsledkov testov v regionálnych zdravotníckych strediskách po celej krajine v týždni od 14. do 21. júna stúpol o 70 percent.

Brusel/Amsterdam 22. júna (TASR) - Počet potvrdených infekcií variantom nového koronavírusu omikron v Holandsku stúpa už tretí týždeň po sebe a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach opäť začali prijímať viac ľudí s ochorením COVID-19. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR s odvolaním sa na holandské médiá a údaje inštitútu verejného zdravotníctva RIVM.

Počet pozitívnych výsledkov testov v regionálnych zdravotníckych strediskách po celej krajine v týždni od 14. do 21. júna stúpol o 70 percent. Nárast týždeň predtým bol 64-percentný.

RIVM pripomenul, že situácia môže byť aj horšia, lebo testovanie je v súčasnosti obmedzené hlavne na zdravotnícky personál a ľudí, ktorí potrebujú vykonať test pred vycestovaním do zahraničia. Zároveň bol však zistený vyšší výskyt vírusových častíc v odpadových vodách, čo sa považuje za dobrý indikátor šírenia vírusu. Pribúdajú aj správy o pozitívnych domácich autogénnych testoch, ktoré pravidelne zverejňuje webová stránka Infectieradar.

Počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom zostáva stabilný, ale badať mierny nárast pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS). V utorok JIS-ky ošetrovali 26 ľudí, čo stále veľmi málo v porovnaní s predošlými vlnami pandémie.

Podľa RIVM prudký nárast infekcií je spôsobený globálnym nárastom troch nových subvariantov omikronu B.2.12.1, BA.4 a BA.5, ktoré sú oveľa infekčnejšie a spôsobujú aj reinfekcie u osôb, ktoré už chorobu predtým prekonali. V Holandsku je momentálne dominantným kmeňom BA.5. Nič však zatiaľ nenaznačuje, že spôsobuje vážnejší priebeh ochorenia ako iné varianty omikronu, ale môže mať vážny dopad na ľudí s oslabeným zdravím a u osôb starších ako 60 rokov.