Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Holandsko hlási ďalších 78 mŕtvych a 1019 nakazených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väčšina zosnulých je vo veku 80 - 84 rokov.

Haag 26. marca (TASR) - Počet ľudí, ktorí sa v Holandsku nakazili novým koronavírusom, stúpol za uplynulých 24 hodín o 1019 (16 percent) na 7431. Informovala o tom vo štvrtok stránka verejnoprávneho rozhlasu NOS s odvolaním sa na údaje Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM).

Za toto obdobie pribudlo aj 78 nových úmrtí na chorobu COVID-19 alebo komplikácie s ňou spojené, ktorú vírus spôsobuje; mŕtvych je tak celkovo 434.

Väčšina zosnulých je vo veku 80 - 84 rokov.

"Počet hospitalizovaných pacientov a počet úmrtí stúpa pomalšie, ako v situácii bez prijatých opatrení. To by mohlo naznačovať, že tieto opatrenia ovplyvňujú rýchlosť šírenia vírusu," uvádza sa v stanovisku RIVM. Podľa inštitútu sa to bude dať lepšie posúdiť na konci tohto alebo začiatkom budúceho týždňa.

Najviac nakazených (2161) hlási provincia Severné Brabantsko. Nasledujú provincie Južné Holandsko (1042) a Severné Holandsko (1029). Najmenej prípadov je v provinciách Frízsko a Drenthe.

Holandská vláda rozposlala v nedeľu všetkým občanom SMS správu s výzvou, aby čo najdlhšie zostali doma a prispeli tak k obmedzeniu šírenia nového koronavírusu. Občanom odporučila vyhýbať sa sociálnym kontaktom a udržiavať odstup najmenej 1,5 metra. Zhromaždenia viac ako 100 ľudí sú zakázané a školy, divadlá, kiná a reštaurácie sú zatvorené.