Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ložisko zemného plynu Groningen od októbra natrvalo uzavrú

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Obyvatelia žijúci v blízkosti tejto lokality, ktorú uviedli do prevádzky začiatkom 60. rokov 20. storočia, sa už viac ako 20 rokov sťažujú na otrasy zeme spôsobené vrtnými prácami.

Haag 17. apríla (TASR) - Kontroverzné ložisko zemného plynu na severe Holandska, ktoré desaťročia spôsobovalo zemetrasenia, sa natrvalo uzavrie, čo pre mnohých obyvateľov, ktorých domy utrpeli vážne škody, predstavuje úľavu.

Senát po rokoch politických sporov v utorok napokon schválil zákon o odstavení ložiska v provincii Groningen k 1. októbru 2024, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

"Zákaz ťažby plynu z ložiska Groningen nadobudne účinnosť na začiatku plynárenského roka 2024-2025. Týmto spôsobom chce vláda zabezpečiť väčšiu transparentnosť a istotu, pokiaľ ide o definitívne ukončenie ťažby plynu," uvádza sa vo vyhlásení Senátu.

Obyvatelia žijúci v blízkosti tejto lokality, ktorú uviedli do prevádzky začiatkom 60. rokov 20. storočia, sa už viac ako 20 rokov sťažujú na otrasy zeme spôsobené vrtnými prácami.

Miestne obyvateľstvo muselo znášať i zemetrasenia s nízkou magnitúdou v blízkosti povrchu, ktoré spôsobovali vákuové kapsy vznikajúce pri ťažbe plynu. Tie mali za následok rozsiahle škody na domoch a iných budovách.

"Všetky skupiny v diskusii sa zhodli na tom, že dotknutým obyvateľom treba splatiť dlh, a to predovšetkým urýchlenou opravou budov a vyrovnaním pohľadávok," dodal Senát.

Vláda rozhodla o uzavretí ložiska v roku 2018. Ťažba sa v uplynulých rokoch znížila takmer na nulu, ale odborníci varovali, že zemetrasenia môžu pokračovať.

Ťažbu zemného plynu definitívne zastavili vlani v októbri, ale 11 vrtov ponechali otvorených pre prípad tuhej zimy.

Kritici tohto kroku vyjadrili obavy o bezpečnosť dodávok plynu v Holandsku, najmä vzhľadom na neistotu v oblasti energetiky, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu.