Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ministri štvrtej holandskej vlády Rutteho zložili slávnostnú prísahu

Na archívnej snímke z 2. apríla 2021 holandský premiér Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Úradujúci premiér Mark Rutte v sobotu (8.1) doručil záverečnú správu o zostavení vlády do parlamentu a krátko na to o tom osobne informoval aj kráľa Viliama-Alexandra.

Brusel 10. januára (TASR) - Ministri nového holandského vládneho kabinetu v pondelok v Haagu pred kráľom Viliamom-Alexandrom zložili slávnostnú prísahu a môžu sa ujať svojich povinností. Doterajší holandský premiér Mark Rutte bude na čele štvrtej po sebe idúcej vlády.

Nová koalícia zložená zo štyroch strán, ktoré tvorili aj doterajší kabinet, dospela k dohode o pokračovaní spoločného vládnutia v decembri, a to po uplynutí rekordných 271 dní od marcových parlamentných volieb.

Úradujúci premiér Mark Rutte v sobotu (8.1) doručil záverečnú správu o zostavení vlády do parlamentu a krátko na to o tom osobne informoval aj kráľa Viliama-Alexandra.

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že nová vláda sa zaviazala k veľkým investíciám do boja proti klimatickým zmenám a pandémii koronavírusu.

Nová vláda má v pláne postaviť dve jadrové elektrárne a počas nadchádzajúcich desiatich rokov chce investovať 35 miliárd eur do projektov na zmiernenie globálneho otepľovania, ktoré je veľkou hrozbou pre Holandsko, keďže tretina územia krajiny leží pod hladinou mora.

V krátkodobom horizonte bude jednou z prvých úloh štvrtej Rutteho vlády rozhodnúť, či predĺži platnosť prísnych protipandemických opatrení v krajine, kde miera nákazy dosahuje rekordné úrovne. Platnosť súčasných opatrení skončí v piatok (15.1). Nová vlna pandémie však vykazuje každodennú vysokú mieru infekčnosti.

V novom vládnom tíme je rekordný počet žien; 14 z celkového počtu 29 ministrov a štátnych tajomníkov. Spomedzi 20 ministrov patrí 10 portfólií ženám, ktoré obsadili dokonca aj niektoré najdôležitejšie posty.

Ministerstvo financií povedie Sigrid Kaagová ako prvá žena na tomto poste. Ministerkou zahraničného obchodu a rozvojovej pomoci sa stala Liesje Schreinemacherová a ministerkou obrany Kajsa Ollongrenová.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)