Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet nakazených koronavírusom v Holandsku prekročil 10.000

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Holandská vláda prijala sériu opatrení v boji proti koronavírusu, ale rozhodla sa zatiaľ nenútiť ľudí, aby zostali doma.

Haag 29. marca (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Holandsku prekročil v nedeľu 10.000, informovali úrady. Krajina sa zameriava na vybudovanie kolektívnej imunity, a nie na zabránenie pohybu 17 miliónov obyvateľov, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Na pandémiu ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom zomrelo v Holandsku celkovo 771 ľudí a pozitívne tam testovali 10.866 ľudí, oznámil v nedeľu holandský úrad verejného zdravotníctva a životného prostredia (RIVM).

Holandská vláda prijala sériu opatrení v boji proti koronavírusu, ale rozhodla sa zatiaľ nenútiť ľudí, aby zostali doma. Zhodnotenie tejto politiky má vláda zverejniť v utorok 31. marca.

"Zdá sa, že počet hlásených hospitalizácií a počet zosnulých pacientov stúpa menej rýchlo, než by sa očakávalo v situácii bez uplatňovania opatrení," napísal úrad na svojej webovej stránke.

Z vyše 31.000 úmrtí na COVID-19 vo svete sú teraz dve tretiny zaznamenané v Európe a Holandsko varovalo, že ľuďom zakáže pohyb na verejnosti, ak vládne opatrenia nebudú účinkovať.

Od 16. marca sú už zatvorené školy, bary, kaviarne a dokonca nevestince, dokonca boli zrušené skúšky na záver školskej dochádzky.

Všetky verejné zhromaždenia a podujatia teraz musia mať úradné povolenie, pričom v obchodoch a vo verejnej doprave je nariadené udržiavanie vzdialenosti medzi jednotlivcami 1,5 metra, inak hrozia pokuty.