Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Polícia ukončila propalestínsky protest na Amsterdamskej univerzite

Na snímke polícia zatýka propalestínskych aktivistov na Amsterdamskej univerzite 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

Polícia na sociálnej sieti X uviedla, že zásah bol potrebný na obnovenie poriadku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Amsterdam 7. mája (TASR) - Holandská poriadková polícia v utorok skoro ráno ukončila propalestínsku demonštráciu na Amsterdamskej univerzite, kde zadržala približne 125 ľudí a zničila barikády. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Polícia na sociálnej sieti X uviedla, že zásah bol potrebný na obnovenie poriadku. "Vidíme zábery na sociálnych sieťach. Chápeme, že tieto zábery sa môžu javiť ako intenzívne," uviedla. Demonštranti totiž predtým nereagovali na žiadosti vedenia univerzity a starostu Amsterdamu, aby sa rozišli.

Pri policajnej akcii došlo k demontáži stanov, ktoré postavili protestujúci. Tí podľa polície hádzali kamene a zábavnú pyrotechniku. Jeden policajt utrpel poškodenie sluchu, uviedla hovorkyňa polície s tým, že zatiaľ nie je jasné, koľko ďalších ľudí sa mohlo zraniť.

Zo zadržaných 125 demonštrantov neskôr prepustili všetkých okrem štyroch, ktorých si ďalej ponechajú pre obvinenia z verejného násilia a urážania policajta.

Amsterdamská univerzita situáciu odmietla komentovať, protestujúci však tvrdili, že ich zámerom bolo univerzitu vyzvať na prerušenie väzieb s Izraelom.

Holandský minister školstva Robbert Dijkgraaf uviedol, že univerzity sú priestorom pre dialóg a debatu a že ho mrzí, že polícia musela zakročiť.

Propalestínske protesty študentov, ktorí kritizujú vojnu v Pásme Gazy a požadujú prerušenie akademických vzťahov s Izraelom, sa začali šíriť naprieč Európou, v porovnaní so situáciou v USA sú však menšieho rozsahu.

Minulý piatok francúzska polícia vstúpila do parížskej univerzity Sciences Po, odkiaľ vyviedla desiatky študentov, ktorí na protest okupovali jej priestory. Na pôde belgickej univerzity v Ghente zase protestuje vyše 100 študentov proti klimatickej zmene a vojne v palestínskej enkláve.