Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Polícia v Haagu ukončila demonštráciu proti obmedzeniam

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K prvému uvoľneniu opatrení došlo v Holandsku minulý týždeň, keď malé deti mohli začať chodiť na športové tréningy. Od 11. mája sa budú môcť znovu otvoriť aj základné školy.

Haag 5. mája (TASR) – Holandská poriadková polícia dnes v Haagu ukončila demonštráciu niekoľkých stoviek ľudí, ktorí protestovali proti opatreniam prijatým vládou s cieľom spomaliť šírenie nákazy koronavírusom. Zadržala pri tom desiatky demonštrantov, uviedla holandská agentúra ANP.

Demonštranti, ktorých sa podľa polície zišlo asi 200, žiadali o ukončenie karanténnych opatrení. Vopred neohlásené zhromaždenie pri hlavnej železničnej stanici im miestne úrady povolili pod podmienkou, že budú dodržiavať odstup 1,5 metra, informuje agentúra AP.

Starosta Haagu Johannes Wijnandus Remkes však povolenie zrušil po tom, ako sa odmietli riadiť pokynmi polície. Následne policajti vrátane príslušníkov jazdnej polície niektorých demonštrantov zadržali. Počet zadržaných však polícia bezprostredne nezverejnila. Agentúra DPA uvádza, že ich bolo okolo 50.

Holandsko zaviedlo v polovici marca tzv. inteligentnú formu obmedzení, ako opatrenia nazýva tamojší premiér Mark Rutte. Zatvorené sú školy, bary či reštaurácie a zhromaždenia sú zakázané. Občanom vláda odporúča, aby pracovali z domu a na verejnosti dodržiavali odstup najmenej 1,5 metra.

K prvému uvoľneniu opatrení došlo v Holandsku minulý týždeň, keď malé deti mohli začať chodiť na športové tréningy. Od 11. mája sa budú môcť znovu otvoriť aj základné školy.

V Holandsku dosiaľ zaznamenali 41.087 prípadov nákazy koronavírusom a 5168 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.