Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Polícia zatkla farmárov protestujúcich proti emisnej politike

Európski farmári protestovali na traktoroch. Foto: TASR/AP

Holandskí poľnohospodári protestujú proti emisnej politike vlády už od minulého roka, pričom blokujú diaľnice traktormi a zhromažďujú sa s nimi pred budovou parlamentu.

Haag 8. júla (TASR) - Holandská polícia zadržala v stredu desiatky farmárov, ktorí protestovali proti vládnemu plánu na znižovanie emisií oxidov dusíka. Informovala o tom agentúra AP.

Desiatky farmárov zablokovali vstup do závodu na spracovanie odpadu v provincii Drenthe ležiacej na východe krajiny. Podľa polície boli demonštranti zadržaní pre porušenie platného zákazu obmedzujúceho konanie protestov.

Holandskí poľnohospodári protestujú proti emisnej politike vlády už od minulého roka, pričom blokujú diaľnice traktormi a zhromažďujú sa s nimi pred budovou parlamentu.

Farmári protestujú najmä proti vládnemu nariadeniu, ktoré má znížiť množstvo proteínu v krmive pre dobytok. Podľa holandského agrorezortu má toto nariadenie znížiť emisie oxidov dusíka, ktoré patria medzi hlavné znečisťujúce látky z poľnohospodárstva.

Farmári však argumentujú, že obmedzenie prísunu bielkovín ohrozí zdravie zvierat.

Taktiež tvrdia, že vláda sa v snahe obmedziť emisie príliš zameriava na poľnohospodársky sektor. Poukazujú pritom na to, že významnými zdrojmi znečistenia sú aj letecká doprava, stavebníctvo a ďalšie priemyselné odvetvia.

Naposledy sa podobný protest v Haagu konal vo februári tohto roka, epidemiologické opatrenia potom demonštrácie na pár mesiacov prerušili, približuje AP.