Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Holandsko poskytuje ukrajinským utečencom bezplatné cestovanie vlakmi

Na archívnej snímke z 27. februára 2022 sa dieťa lúči na železničnej stanici v Kramatorsku na východe Ukrajiny s príbuzným pozerajúcim sa z okna vozňa, ktorý čaká na odchod z Ukrajiny na západnú Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Ukrajinci môžu od roku 2017 voľne cestovať cez Európsku úniu s biometrickými pasmi, uviedol Holandský úrad pre utečencov (COA).

Haag 1. marca (TASR) - Cestovné lístky na holandskú železničnú dopravu sú v Holandsku od utorka pre Ukrajincov bezplatné, oznámila štátna železničná agentúra. Snaží sa tým pomôcť ľuďom utekajúcim pred útokmi Ruska na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Náš odkaz občanom Ukrajiny, ktorí musia opustiť svoje domovy a svoju krajinu, je jednoduchý: váš pas alebo doklad totožnosti (občiansky preukaz) je v Holandsku s okamžitou platnosťou vaším železničným cestovným lístkom," oznámila Marjan Rintelová, výkonná riaditeľka Holandských železníc (NS).

"Dúfame, že NS tiež prispeje k zlepšeniu situácie utekajúcich ukrajinských rodín," dodala Rintelová vo vyhlásení.

Podobné opatrenia už urobilo Rakúsko, Francúzsko, Nemecko a Poľskom pripomína AFP.

Ukrajinci môžu od roku 2017 voľne cestovať cez Európsku úniu s biometrickými pasmi, uviedol Holandský úrad pre utečencov (COA).

"Žiadosť o azyl preto už nie je podmienkou pre legálny krátkodobý pobyt v Holandsku," spresnil úrad.

"Ak ľudia z Ukrajiny chcú využiť právo požiadať o azyl, budú prijímaní - tak ako všetci uchádzači o azyl - v prijímacích centrách miest a obcí," dodal COA.

COA už tento týždeň vyzval holandské samosprávy, aby "urýchlene navrhli nové miesta", kde bude možné prijímať utečencov.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v utorok oznámil, že od začiatku ruskej invázie utieklo z Ukrajiny už viac ako 660.000 ľudí.