Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Holandsko predlžuje lockdown o tri týždne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Takmer každý pochopí, že sme nemali inú možnosť, povedal premiér.

Haag 12. januára (TASR) - Holandsko predĺžilo do 9. februára platné epidemiologické opatrenia zamerané na zastavenie šírenia nového druhu koronavírusu. Dôvodom je stále rastúci počet nakazených osôb a obavy z nového variantu vírusu, ktorý sa prvýkrát objavil v južnom Anglicku. V utorok to oznámil holandský premiér Mark Rutte, ktorého cituje agentúra AFP.

"Myslím si, že vás dnes večer neprekvapím, lockdown predlžujeme o tri týždne," uviedol Rutte na tlačovej konferencii o opatreniach, ktoré mali pôvodne skončiť 19. januára. "Takmer každý pochopí, že sme nemali inú možnosť," dodal premiér.

V Holandsku platí od polovice decembra dosiaľ najprísnejší lockdown. V krajine sú zatvorené školy aj obchody ponúkajúce iné než základné tovary. Holanďanom sa zároveň odporúča, aby sa zdržovali doma a denne neprijímali viac ako dvoch hostí. V Holandsku predtým platili jedny z najmenej prísnych epidemiologických opatrení v Európe. Krajinu však silne zasiahla druhá a tretia vlna nákazy a reštrikcie sprísnila.

Základné školy by sa pritom mohli otvoriť skôr než po skončení obmedzení, najskôr však 25. januára. Vláda toto rozhodnutie ešte zvažuje, dodal Rutte.

Holandsko v utorok oznámilo 4986 nových prípadov nákazy koronavírusom a 153 súvisiacich úmrtí. Od vypuknutia pandémie v tejto krajine podľa oficiálnych údajov zomrelo v súvislosti s chorobou COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, už 12.563 ľudí. Celkovo sa nakazilo vyše 880.000 osôb.