Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Holandsko: Rusom zo sankčného zoznamu zhabali už vyše 500 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pre porovnanie, v susednom Belgicku bolo na základe sankcií EÚ voči Rusku skonfiškovaných už 10 miliárd eur.

Brusel/Amsterdam 1. apríla (TASR) - Holandsko od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu skonfiškovalo už takmer 516 miliónov eur občanom a podnikom z Ruskej federácie, ktoré sa nachádzajú na sankčnom zozname EÚ. Informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na správy holandských médií.

Spravodajský server DutchNews.nl v piatok uviedol, že informáciu zverejnili členovia holandského kabinetu počas štvrtkového stretnutia s poslancami.

Pred týždňom predstavovala celková suma zabaveného ruského majetku v Holandsku 400 miliónov eur, teraz predstavuje takmer 516 miliónov, ktoré boli prevažne uložené v bankách a trustových fondoch. Podľa holandských poslancov je však v tomto smere potrebné urobiť oveľa viac.

Zákonodarcovia preto vyzvali ministra zahraničných vecí Wopkeho Hoekstru, aby vysvetlil, prečo Holandsko zaostáva za inými krajinami EÚ, pokiaľ ide o zmrazenie ruských aktív v prípade osôb a spoločností spájaných s podporou Putinovho režimu a vojnou na Ukrajine.

Pre porovnanie, v susednom Belgicku bolo na základe sankcií EÚ voči Rusku skonfiškovaných už 10 miliárd eur.

"(V Holandsku) neboli skonfiškované žiadne jachty, lebo stihli odplávať. Ani žiadne vily. Vyzeráme naozaj čudne,"
vyhlásil nezávislý poslanec Pieter Omtzigt počas rozpravy s ministrami, ktorí poukazovali na právne prekážky pri konfiškácii súkromného majetku.

Holandský denník Financieele Dagblad predpokladá, že ruské aktíva v Holandsku majú hodnotu 80 miliárd eur, z čoho približne 45 miliárd eur patrí ľuďom na sankčnom zozname EÚ.

spravodajca TASR Jaromír Novak