Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Holandsko sa prihlásilo k iniciatíve Vanuatu v oblasti zmien klímy

Ilustračné foto Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Vanuatu je na čele koalície 105 krajín sveta, už aj vrátane Holandska, ktoré žiadajú Medzinárodný súdny dvor v Haagu o poskytnutie právneho poradenstva v oblasti zmien klímy.

Brusel/Amsterdam 3. marca (TASR) - Holandsko sa prihlásilo k iniciatíve vedenej tichomorským ostrovným štátom Vanuatu v oblasti boja proti klimatickým zmenám. Upozornil na to v piatok spravodajský server DutchNews.nl, informuje spravodajca TASR.

Vanuatu je na čele koalície 105 krajín sveta, už aj vrátane Holandska, ktoré žiadajú Medzinárodný súdny dvor (MSD) v Haagu o poskytnutie právneho poradenstva v oblasti zmien klímy. Cieľom kampane je objasniť, ako možno uplatniť existujúce medzinárodné zákony na posilnenie opatrení v oblasti zmeny klímy, ochranu ľudí a životného prostredia a na záchranu Parížskej dohody.

Podľa DutchNews.nl Vanuatu je považované za jedno z najzraniteľnejších miest na svete. Tento štát je najviac ohrozený stúpajúcou hladinou morí, a už teraz plánuje presunúť desiatky dedín z pobrežných oblastí na vyššie položené miesta.

Rezolúcia Medzinárodného súdneho dvora o klíme bude predložená počas 78. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) v septembri tohto roku.

Holandsko patrí medzi podporovateľov uvedenej iniciatívy.

"Stále viac krajín je zapojených do súdnych sporov týkajúcich sa klímy. Je správne byť proaktívny. Žiadosť o poskytnutie rady objasní, aké povinnosti majú krajiny pri riešení zmien klímy z pohľadu medzinárodného práva," vyhlásil holandský minister pre klímu Rob Jetten, ktorého slová cituje DutchNews.nl.

Podľa predstaviteľov Vanuatu Medzinárodný súdny dvor OSN je jediným hlavným orgánom systému OSN, ktorý ešte nedostal príležitosť pomôcť pri riešení klimatickej krízy.

Minulý týždeň väčšina poslancov holandského parlamentu podporila návrh vyzývajúci na "vyšetrenie" spôsobu, akým záujmové skupiny a občania nútia vládu konať v boji proti zmene klímy prostredníctvom súdov. Súdne výhry v prospech občianskych iniciatív, ako je Urgenda či Mobilizácia pre životné prostredie (MOB), pomohli holandskej vláde urobiť viac v boji proti klimatickým zmenám než iné ekologické iniciatívy. Poslanci však zároveň naznačili, že politika, aj tá ekologická, sa nemá robiť na súdoch, ale v parlamente.




(spravodajca TASR Jaromír Novak)