Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Holandsko si kvôli popravám predvolalo iránskeho veľvyslanca

Žena pózuje s povrazom okolo krku, počas demonštrácii vo francúzskom Lyone v nedeľu 8. januára 2023. Foto: TASR/AP

Stovky Iráncov a ich sympatizantov zorganizovali v sobotu demonštrácie po celej Európe kvôli štyrom rozsudkom smrti v Iráne.

Brusel/Amsterdam 9. júna (TASR) - Minister zahraničných vecí Holandska Wopke Hoekstra v pondelok potvrdil, že si nechal predvolať iránskeho veľvyslanca v Haagu, aby mu vyjadril znepokojenie v súvislosti s poslednými popravami demonštrantov v Teheráne. Popravy odsúdil aj diplomatický zbor EÚ, informuje spravodajca TASR.

Šéf holandskej diplomacie na svojom účte na Twitteri uviedol, že je "šokovaný strašnými popravami" mladých mužov vo veku 20 a 22 rokov, ktorí boli odsúdení za smrť vojaka počas protivládnych protestov.

Stovky Iráncov a ich sympatizantov zorganizovali v sobotu demonštrácie po celej Európe kvôli štyrom rozsudkom smrti v Iráne.

Spravodajský server DutchNews.nl pripomenul, že Hoekstra di predvolal iránskeho veľvyslanca kvôli popravám demonštrantov už druhýkrát za posledný mesiac.

"Konanie iránskeho režimu si vyžaduje ešte silnejšiu reakciu zo strany EÚ," odkázal Hoekstra a naznačil, že európski diplomati budú diskutovať o štvrtom balíku sankcií proti Teheránu 23. januára v Bruseli..

Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), ktorej šéfuje Josep Borrell, v oficiálnom vyhlásení uviedla, že EÚ je "zdesená" popravou Mohamada Mehdího Karamího a Sajída Mohamada Hosejního, ktorí boli zatknutí a odsúdení na smrť. Podľa ESVČ ide o ďalší znak násilného potláčania civilných demonštrácií iránskymi úradmi.

EÚ vyzvala iránske orgány, aby okamžite ukončili odsúdeniahodnú prax rozsudkov smrti proti demonštrantom a aby bezodkladne zrušili nedávno vynesené tresty.

"EÚ vyzýva Irán, aby prísne dodržiaval svoje záväzky zakotvené v Medzinárodnom pakte o občianskych a politických právach, ktorého je zmluvnou stranou. Základné práva vrátane práva na slobodu prejavu a pokojného zhromažďovania sa musia dodržiavať za každých okolností," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení EÚ.