Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Holandsko si pripomenulo výročie od zrušenia otrokárstva v krajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spomienková udalosť bola pre verejnosť uzavretá z dôvodu preventívnych opatrení proti šíreniu nákazy koronavírusu SARS-CoV-2.

Amsterdam 2. júla (TASR) - Holanďania si v stredu v hlavnom meste Amsterdam pripomenuli 157. výročie od zrušenia otrokárstva v krajine, informovala agentúra AP.

Spomienková udalosť bola pre verejnosť uzavretá z dôvodu preventívnych opatrení proti šíreniu nákazy koronavírusu SARS-CoV-2.

Stredajšia spomienka podľa AP poukázala aj na hnutie Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží).

Pod mottom Black Lives Matter sa po celom svete konajú protesty v reakcii na smrť Afroameričana Georgea Floyda. Ten zomrel 25. mája v meste Minneapolis v americkom štáte Minnesota počas zásahu polície.

Protesty sa konali i v Holandsku a demonštranti v krajine poškodili niekoľko sôch historických osobností, ktoré sú spájané s otrokárstvom. Protestujúci žiadali odstránenie týchto sôch.

Holandskí obchodníci a lode sa od 17. storočia až po zrušenie otroctva v roku 1863 zapájali do obchodovania s otrokmi a majitelia plantáží v holandských kolóniách využívali otrokov na prácu. Holandsko zrušilo otrokárstvo 1. júla 1863, pripomína AP.

Úrady v Amsterdame podľa AP začalo vyšetrovanie v súvislosti so zapojením mesta do obchodovania s otrokmi a očakáva sa, že po skončení vyšetrovania poskytne oficiálne ospravedlnenie.