Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Holandsko spustilo posilňovaciu očkovaciu kampaň s treťou vakcínou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Holandská vláda sa rozhodla podporiť preočkovanie obyvateľstva na základe správ, ktoré ukazujú, že účinnosť proticovidových vakcín medzi staršími ľuďmi časom klesá.

Brusel/Amsterdam 18. novembra (TASR) - Holandsko spustilo vo štvrtok očkovaciu kampaň s treťou posilňujúcou dávkou protikoronavírusovej vakcíny. Prvou kategóriu osôb s nárokom na doplnkovú vakcínu sú ľudia vo veku nad 80 rokov a nemocničný personál, uviedol spravodajský server Dutchnews.nl.

Holandská vláda plánovala spustiť doplňujúcu očkovaciu kampaň až v decembri, ale pod tlakom poslancov parlamentu a zdravotníckych odborníkov ju o dva týždne urýchlila.

Podľa súčasnej vládnej stratégie bude každý občan krajiny vo veku nad 60 rokov pozvaný na poskytnutie tretj alebo druhej posilňovacej očkovacej dávky – podľa druhu vakcíny –, čo platí aj pre všetkých zamestnancov v oblasti zdravotníctva a v domovoch sociálnej starostlivosti.

Holandská vláda sa rozhodla podporiť preočkovanie obyvateľstva na základe správ, ktoré ukazujú, že účinnosť proticovidových vakcín medzi staršími ľuďmi časom klesá. Približne 44 percent súčasných pacientov internovaných v holandských nemocniciach v spojitosti s covidom je zaočkovaných, väčšina z nich vo veku nad 70 rokov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Dutchnews.nl však upozornil, že väčšina pacientov na covidpavilónoch nebola zaočkovaná a ich priemerný vek je 59 rokov.

Holandsko v stredu hlásilo ďalších 20.829 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím krajina dosiahla nový rekord v počte infekcií už tretí deň po sebe.

Takmer 83 percent osôb starších než 12 rokov v Holandsku je v súčasnosti plne zaočkovaných proti koronavírusu. Vláda zatiaľ neplánuje očkovať mladšie deti vo veku 6–12 rokov, aj keď počet prípadov nákazy na základných školách prudko stúpa.

Podľa údajov zverejnených inštitútom verejného zdravia RIVM zo začiatku tohto týždňa sa vírus najrýchlejšie šíri medzi deťmi v školskom veku, keďže 85-percentný nárast infekcií bol zaznamenaný vo vekovej skupine od piatich do deviatich rokov a 76-percentný nárast u detí vo veku 10–14 rokov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)