Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Amsterdame odhalili rozsiahly pamätník obetí holokaustu

Na archívnej snímke americký architekt Daniel Libeskind. Foto: TASR/AP

Pamätník navrhol poľsko-americký architekt židovského pôvodu Daniel Libeskind a jeho vznik inicioval Holandský výbor Auschwitzu (Nederlands Auschwitz Comité).

Amsterdam 19. septembra (TASR) - Po niekoľkoročných právnych sporoch v nedeľu v holandskom Amsterdame oficiálne odhalili Národný pamätník mien holokaustu (Nationaal Holocaust Namenmonument). Na slávnostnom akte sa osobne zúčastnil holandský kráľ Viliam-Alexander, informovala tlačová agentúra DPA.

Pamätník navrhol poľsko-americký architekt židovského pôvodu Daniel Libeskind a jeho vznik inicioval Holandský výbor Auschwitzu (Nederlands Auschwitz Comité). Ide o prvý pamätník, ktorý obsahuje mená všetkých 102.000 holandských Židov, Sintov a Rómov, ktorých v druhej svetovej vojne zavraždili nacisti.

Pamätník, financovaný predovšetkým z darov, sa nachádza v blízkosti židovskej štvrte v centre Amsterdamu. Pozostáva z tehlových múrov, pri ktorých sa môžu návštevníci prechádzať. Na vrchole múrov sú umiestnené lesklé platne z nehrdzavejúcej ocele, ktoré zrkadlia stromy a oblohu, pričom predstavujú štyri hebrejské písmená znamenajúce "na pamiatku".

Každá tehla nesie meno obete, dátum jej narodenia a vek, v ktorom zomrela. "Tento pamätník vracia obetiam ich mená 76 rokov po skončení vojny a dokazuje, že žili," uviedol pre DPA predseda zmieneného výboru Jacques Grishaver. Podľa neho je pamätník dôležitý pre židovskú komunitu ako miesto spomienok i vzdelávania.

Miestni obyvatelia sa však súdnou cestu pokúšali zabrániť jeho výstavbe, obávajúc sa náporu návštevníkov a sťažujúc sa na veľkosť pamätníka. Holandský najvyšší súd povolil výstavbu koncom roku 2019, hoci Grishaver poznamenal, že rozhodnutie prišlo pre mnohých preživších holokaustu už prineskoro.