Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Holandsko vyhostilo dvoch pracovníkov iránskeho veľvyslanectva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Holandské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo prípad komentovať.

Amsterdam 7. júla (TASR) - Holandsko vyhostilo bez udania dôvodu dvoch pracovníkov iránskeho veľvyslanectva. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie holandskej tajnej služby AIVD.

"Potvrdzujeme, že Holandsko vyhostilo dve osoby akreditované na iránskom veľvyslanectve. Ďalšie informácie poskytovať nebudeme," uviedol hovorca AIVD.

Nemenovaný predstaviteľ vlády bližšie nešpecifikovanej európskej krajiny a zdroj z prostredia západných spravodajských služieb uviedli pre Reuters, že k vyhosteniu pracovníkov iránskeho veľvyslanectva v Holandsku došlo už pred dvoma mesiacmi. Holandská verejnoprávna televízia NOS informovala, že sa tak stalo 7. júna.

Holandské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo prípad komentovať.

"Všetky tieto zatknutia a vyhosťovanie sú súčasťou pokusov našich nepriateľov mariť úsilie o záchranu jadrovej dohody," uviedol pre Reuters nemenovaný vysokopostavený iránsky predstaviteľ s odkazom na dohodu o iránskom jadrovom programe, ktorú v roku 2015 s Teheránom uzavrelo šesť svetových mocností. Spojené štáty však v máji od dohody odstúpili.

V snahe udržať pri živote jadrovú dohodu rokovali iránski predstavitelia v piatok vo Viedni s ministrami zahraničných vecí Nemecka, Británie, Francúzska, Ruska a Číny, avšak diplomati dohode veľké šance na prežitie nedávajú.

Belgicko tento týždeň vyhlásilo, že jeho úrady zadržali dvoch belgických občanov iránskeho pôvodu, ktorí sú podozriví z plánovania bombového útoku na zhromaždenie iránskej opozície na predmestí francúzskej metropoly Paríž. V súvislosti s pripravovaným útokom Belgicko požiadalo o vyhostenie iránskeho diplomata zadržiavaného v Nemecku, ako aj muža iránskeho pôvodu zadržaného vo Francúzsku.

Irán akúkoľvek spojitosť s prípravou útoku poprel.

Na základe jadrovej dohody Irán súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu, čo má zabezpečiť, že nebude v budúcnosti zneužitý na výrobu jadrovej zbrane. Západné štáty výmenou za to stiahli svoje sankčné opatrenia uvalené voči Teheránu. Spojené štáty od jadrovej dohody odstúpili v máji tohto roku.