Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Holandsko vyplatí po 5000 eur vojakom, ktorí slúžili v Srebrenici

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa holandského ministerstva obrany má ohlásená odmena kompenzovať nedostatok uznania a ocenenia, ktorým trpia bývalí členovia práporu Dutchbat.

Sarajevo 12. februára (TASR) - Holandská vláda vyplatí každému členovi bývalého mierového práporu Dutchbat jednorazovú finančnú prémiu 5000 eur. Tento holandský prápor slúžil v júli 1995 v Srebrenici, ale nedokázal tam zabrániť masakre miestnych Moslimov bosnianskosrbskými silami. Informoval o tom v piatok spravodajský portál Balkan Insight.

Podľa holandského ministerstva obrany má ohlásená odmena kompenzovať nedostatok uznania a ocenenia, ktorým trpia bývalí členovia práporu Dutchbat. Táto holandská jednotka slúžila v Bosne ako súčasť mierových síl OSN a podliehala ich veleniu.

Ministerstvo zdôraznilo, že holandskí vojaci pôsobili v tejto balkánskej krajine počas vojny, za "výnimočných okolností", v ktorých sa od nich vyžadovalo "takmer nemožné". Po masakre v Srebrenici boli členovia práporu vystavení kritike a negatívnej pozornosti médií.

Dutchbat, ktorý mal vyše 800 členov, bol nasadený v Srebrenici, keď túto enklávu obsadili bosnianskosrbské sily, ktoré následne zavraždili vyše 7000 Bosniakov. Sériu tamojších masakrov medzinárodné súdy označili za genocídu.

Holandský najvyšší súd v roku 2019 rozhodol, že Holandsko je čiastočne zodpovedné za približne 350 mŕtvych počas zmienených masakrov. Príslušníci práporu totiž nedokázali ochrániť ľudí, ktorí na jeho základni práporu hľadali útočisko, ale namiesto toho boli vydaní bosnianskosrbským silám a následne zavraždení.

Príbuzným srebrenických obetí holandské úrady odkázali, že od začiatku marca tohto roku môžu podávať žiadosti o odškodné.

Aktivistická organizácia Matky Srebrenice v januári 2020 zažalovala Holandsko na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) za to, že krajina "v rámci svojich právomocí neprijala príslušné opatrenia" na ochranu bosnianskych mužov a chlapcov v Srebrenici.