Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Holandsko si pripomenulo 150 rokov od zrušenia otroctva

Holandsko oficiálne zrušilo otroctvo ako jedna z posledných krajín Európy 1. júla 1863.

Amsterdam 1. júla (TASR) - Holandsko si dnes pripomenulo zrušenie otroctva vo svojich kolóniách pred 150 rokmi. Holandská vláda po prvý raz prejavila "hlboké poľutovanie" nad podielom krajiny na tomto obchodovaní s ľuďmi, informovala tlačová agentúra DPA.

"Je to škvrna v našich dejinách," povedal vicepremiér Lodewijk Asscher na hlavnom spomienkovom podujatí v Amsterdame. Za prítomnosti kráľa Viliama Alexandra a kráľovnej Máximy účastníci kládli vence a držali minútu ticha za obete obchodu s otrokmi.

Združenia černošských Holanďanov očakávali oficiálne ospravedlnenie. Bolo by to významné gesto, uviedol predseda národného ústavu pre históriu otroctva Eddy Campbell. "To si však nemôžeme vynútiť," konštatoval. Holandská vláda odmieta priznanie viny z obavy pred požiadavkami na odškodné.

Holandsko za 200 rokov zotročilo podľa odhadov 500.000 ľudí. Väčšinu z nich odvliekli zo západnej Afriky, predali a museli pracovať na plantážach v bývalých holandských kolóniách - v Suriname a na Holandských Antilách. Holandsko oficiálne zrušilo otroctvo ako jedna z posledných krajín Európy 1. júla 1863, dodáva DPA.