Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Holandsko začalo prevážať pacientov s covidom do nemocníc v Nemecku

Muž s ochranným rúškom prechádza okolo prázdneho kanála so zakotvenými loďami počas lockdownu v Amsterdame 4. februára 2021, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nemecké nemocnice ponúkli Holandsku 20 miest pre covidových pacientov.

Amsterdam 23. novembra (TASR) - Holandsko začalo v utorok s prevozom pacientov s covidom do Nemecka, aby tak uvoľnilo tlak na holandské nemocnice, ktoré pre narastajúci počet pacientov s koronavírusom začali obmedzovať poskytovanie bežnej zdravotnej starostlivosti, informovala agentúra Reuters.

Prvého pacienta previezli v utorok ráno z nemocnice v Rotterdame do nemeckého mesta Bochum, vzdialeného asi 240 kilometrov. V priebehu dňa mali previezť ďalšieho, uviedli holandské úrady.

Nemecké nemocnice ponúkli Holandsku 20 miest pre covidových pacientov. Desiatky holandských pacientov sa v Nemecku liečili aj počas predchádzajúcej vlny pandémie.

Počet pacientov s ochorením COVID-19 je v holandských nemocniciach najvyšší od mája tohto roku a čakáva sa, že ich počet ešte stúpne, píše Reuters.

V utorok bolo v Holandsku covidovými pacientmi obsadených 488 zo 1050 lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Nemocnice obmedzujú niektoré procedúry vrátane zákrokov zameraných na liečbu rakoviny alebo operácií srdca, aby tak uvoľnili miesto.

Holandský úrad, ktorý má na starosti dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (NZa), v utorok uviedol, že v krajine bola v utorok zatvorená takmer jedna tretina operačných sál, aby sa obmedzilo používanie postelí na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Približne jednu pätinu kritických operácií pritom nemožno vykonať v stanovenom dátume.

V utorok pribudlo v Holandsku okolo 23.000 nových prípadov nákazy. NZa uviedol, že za sedem dní pribudlo v Holandsku 153.957 nových prípadoch, čo je oproti predchádzajúcemu týždňu nárast o 39-percent.

V Holandsku platí od 13. novembra čiastočný lockdown. Vláda v Amsterdame však uvažuje, že opatrenia ešte sprísni podľa tzv. bavorského modelu, v rámci ktorého môžu iné ako nevyhnutné služby využívať len osoby, ktoré sú buď zaočkované alebo už prekonali ochorenie COVID-19.

Proti plánom vlády na sprísňovanie pandemických opatrení však počas uplynulého víkendu protestovali holandskí občania vo viacerých mestách. Tieto protesty však sprevádzalo násilie a polícia na nich zatkla viac ako 170 ľudí, píše Reuters.