Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Holandsko začne očkovať deti do 12 rokov neskôr; vakcíny nekúpili včas

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Väčšina detí základných škôl dostane prvú očkovaciu dávku v týždni od 24. januára. Prvá várka 800.000 vakcín má byť doručená do Holandska už tento mesiac.

Brusel/Amsterdam 10. januára (TASR) - Holandsko posunulo spustenie očkovacieho programu proti ochoreniu Covid-19 pre deti do 12 rokov. Dôvodom je skutočnosť, že ministerstvo zdravotníctva objednalo prvé dávky vakcín od spoločnosti Pfizer až koncom decembra 2021, uviedli v pondelok denník Handelsblad a spravodajský server DutchNews.nl.

Ministerstvo spresnilo, že nariadenie o nákupe vakcín odkladalo dovtedy, kým poradná skupina pre zdravie nerozhodla, že výhody proticovidového očkovania detí vo veku od päť rokov prevážia nad nevýhodami. Poradná skupina stanovisko v tomto duchu predložila 10. decembra, dva týždne po tom ako k rovnakému rozhodnutiu dospela Európska agentúra pre lieky (EMA).

Väčšina detí základných škôl dostane prvú očkovaciu dávku v týždni od 24. januára. Prvá várka 800.000 vakcín má byť doručená do Holandska už tento mesiac.

Menšia šarža 42.000 dávok vakcín bola objednaná už skôr pre deti vystavené vysokému riziku infekcie kvôli iným chorobám, napríklad Downovmu syndrómu.

DutchNews.nl. pri tejto príležitosti pripomenul, že nový holandský orgán zriadený na monitorovanie implementácie vzdelávacej politiky varoval, že len 25 percent škôl je riadne vetraných. Správne vetranie je podľa tohto orgánu nevyhnutné, aby sa v triedach nešíril vírus.

Mnohé školy nepredložili plány vetrania, pretože im chýbajú peniaze na potrebné úpravy. Vláda vyčlenila 360 miliónov eur na zlepšenie vetrania v školách. Školy si však môžu nárokovať len 30 percent z celkových nákladov, zvyšok musia uhradiť z vlastného rozpočtu alebo z rozpočtu samospráv.

Priemerné náklady na nový ventilačný systém sú podľa štúdie, ktorú si objednalo ministerstvo školstva, približne 500.000 eur pre základnú školu a 1,5 milióna eur pre strednú školu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)