Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Holandsko zakázalo lety z Británie, kde sa šíri nový kmeň koronavírusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Holandsko je v súčasnosti pod päťtýždňovým lockdownom, ktorý bude trvať do polovice januára.

Amsterdam 20. decembra (TASR) - Holandská vláda v nedeľu zakázala všetky civilné lety z Británie po tom, ako bol zistený prvý prípad nákazy novým, infekčnejším kmeňom koronavírusu, ktorý sa šíri v Spojenom kráľovstve.

Správu priniesli tlačové agentúry AFP a Reuters.

Zákaz s platnosťou od nedele 06.00 h SEČ do 1. januára 2021 prišiel iba niekoľko hodín po tom, ako Británia nariadila svojim občanom v časti krajiny zostať doma, aby sa tak spomalilo šírenie tohto nového kmeňa nákazy.

"V Spojenom kráľovstve koluje infekčná mutácia koronavírusu. Londýn oznámil, že sa šíri ľahšie a rýchlejšie, pričom je ho ťažšie odhaliť," uviedlo vo vyhlásení holandské ministerstvo zdravotníctva.

Podľa zmieneného rezortu "prípadová štúdia vykonaná v Holandsku začiatkom decembra odhalila vírus s variantom popísaným v Spojenom kráľovstve". Experti teraz skúmajú, ako došlo k danej infekcii a či existujú súvisiace prípady.

Vládny kabinet holandského premiéra Marka Rutteho prijal "preventívne rozhodnutie" o zákaze leteckej dopravy pasažierov z Británie, pričom iné formy cestovania sa stále posudzujú, uvádza sa ďalej v danom vyhlásení.
Na snímke holandský premiér Mark Rutte, archívne foto.
Foto: TASR/AP

Rutte vyzval svojich krajanov, aby sa vyhli cestovaniu, pokiaľ to nie je vyslovene nevyhnutné. Holandsko je pod päťtýždňovým lockdownom, ktorý bude trvať do polovice januára. Zatvorené sú tam školy a všetky nie nevyhnutné obchody s cieľom spomaliť nápor epidémie.

Britský premiér Boris Johnson uviedol, že prvotné údaje naznačujú, že nový kmeň koronavírusu sa vyskytuje v Londýne a na juhovýchode Anglicka, pričom je prenosnejší o približne 70 percent.

Johnson doplnil, že oblasť Londýna a juhovýchodného Anglicka, kde platí najvyšší stupeň z trojstupňového systému bezpečnostných nariadení, bude teraz umiestnený na novú štvrtú úroveň.