Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Zahraničie

Holandsko: Západné krajiny budú pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová prichádza na stretnutie ministrov obrany NATO v Bruseli 16. marca 2022. Foto: TASR/AP

Ollongrenová v tento súvislosti zdôraznila, že Ukrajina má právo brániť svoje územie pred ruskou agresiou.

Brusel 16. marca (TASR) - Holandsko a ďalšie členské krajiny NATO budú napriek hrozbám zo strany Kremľa pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine. Uviedla to v stredu holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Ministerka v tento súvislosti zdôraznila, že Ukrajina má právo brániť svoje územie pred ruskou agresiou.

"Holandsko a ďalšie krajiny budú naďalej dodávať zbrane Ukrajine," uviedla Ollongrenová po príchode do Bruselu, kde sa v stredu koná mimoriadne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov obrany. Zúčastnia sa na ňom aj zástupcovia Ukrajiny, Gruzínska a Fínska.

Rusko v sobotu prostredníctvom svojho rezortu diplomacie varovalo, že cieľom útokov jeho jednotiek na Ukrajine sa môžu stať konvoje s dodávkami zbraní zo Západu. Moskva konkrétne varovala Západ, aby nedodával ukrajinskej armáde mobilné systémy vzdušnej obrany a protitankové raketové systémy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok ocenil pomoc, ktorú Ukrajine poskytujú partnerské krajiny. Opäť však žiadal západné štáty, aby Kyjevu dodali aj bojové lietadlá.

Od začiatku vojny ušli z Ukrajiny vyše tri milióny ľudí, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Za 20 dní svojho trvania si konflikt podľa OSN vyžiadal 691 potvrdených úmrtí civilistov a 1143 zranených.