Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Víchrica v Holandsku strháva strechy, pri pobreží sa zrazili lode

Holandskom sa prehnala víchrica, v Holandsku sa zrútil strom na strechu a čelné sklo auta, 31. januára 2022. Foto: TASR/AP

Vietor na pobreží Severného mora vyvracia stromy a strháva strechy, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Amsterdam 31. januára (TASR) - Veterné počasie, ktoré zasiahlo v pondelok Holandsko, spôsobilo rozsiahle škody a narušilo dopravu v krajine. Na rozbúrenom mori sa zrazili dve nákladné lode.

Posádku jednej z lodí museli evakuovať pomocou troch vrtuľníkov. Poškodenie lode Juliette D "predstavovalo priame ohrozenie 18-člennej posádky", povedal agentúre AP hovorca záchranných zložiek. Druhá loď bola spôsobilá pokračovať v plavbe.

Vietor na pobreží Severného mora vyvracia stromy a strháva strechy, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Amsterdamské letisko pre silný vietor zrušilo približne 260 letov, mnohé ďalšie lety meškajú.

Úrady vyzvali obyvateľov, aby cestovali autom iba v nevyhnutných prípadoch. Silný vietor spôsobil aj výpadky v železničnej doprave.

Víchrica najprv zasiahla pobrežné oblasti na západe a severe krajiny. V Scheveningene strhlo strechu plážovej reštaurácie. Na pobreží preventívne uzavreli hrádze.

Holandský kráľovský meteorologický ústav vydal výstrahy pred vetrom, ktorý by na pobreží mohol v nárazoch dosahovať rýchlosť až 110 kilometrov za hodinu. Výstraha je v platnosti až do večerných hodín.