Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Holandsko zavedie register pre prsné implantáty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zakladateľ francúzskej firmy PIP Jean-Claude Mas bol za výrobu chybných prsných implantátov odsúdený na štyri roky väzenia a musel zaplatiť finančnú pokutu vo výške 75.000 eur.

Brusel/Amsterdam 10. apríla (TASR) - Holandskí plastickí chirurgovia budú musieť prispievať do registra prsných implantátov, ktorý bude evidovať podrobné informácie o vykonaných rekonštrukciách prsníkov a rozšíreniach za pomoci implantátov. Uviedol to dnes holandský denník NRC Handelsblad.

Holandské združenie plastických chirurgov (NVPC) dnes podpísalo dohodu so všetkými výrobcami a dodávateľmi prsných implantátov v Holandsku, ktorá povedie k vytvoreniu nového registra. Registrácia bude automatická s výnimkou prípadov, keď pacienti predložia podpísaný nesúhlas.

Holandsko sa tak stane prvou krajinou, ktorá bude registrovať prsné implantáty na vnútroštátnej úrovni.

V dôsledku škandálu okolo implantátov z roku 2011, ktorý sa dostal aj do pracovnej agendy Európskej komisie a Európskeho parlamentu, sa zistilo, že implantáty vyrobené francúzskou firmou Poly Implant Prothese (PIP) obsahovali priemyselný silikón a boli náchylnejšie na pretrhnutie.

V Holandsku dostalo okolo 1400 žien s voperovanými implantátmi PIP odporúčanie ich odstrániť. Mnoho pacientok sa však nepodarilo nájsť a upozorniť na možné riziká, pretože neexistoval žiadny centrálny register.

"Vďaka registrácii vieme zistiť, jedným stlačením tlačidla, kto má aký implantát, a môžeme ich okamžite upovedomiť a v prípade potreby im pomáhať," uviedol predstaviteľ NVPC Hinne Rakhorst.

Zakladateľ francúzskej firmy PIP Jean-Claude Mas bol za výrobu chybných prsných implantátov odsúdený na štyri roky väzenia a musel zaplatiť finančnú pokutu vo výške 75.000 eur.