Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Holandsko zaznamenalo rekordný počet nakazených novým koronavírusom

Na snímke muž drží kyticu tulipánov, ktoré rozdávajú pestovatelia z lode, ktorá pláva kanálom v Amsterdame v sobotu 15. januára 2022. Foto: TASR/AP

Krajina sa napriek rastu nových prípadov rozhodla uvoľniť viaceré pandemické opatrenia.

Amsterdam 17. januára (TASR) - Holandsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín rekordných 42.472 prípadov nákazy koronavírusom. Informoval o tom v pondelok Holandský úrad verejného zdravotníctva (RIVM). TASR správu prevzala od agentúry Reuters a denníka Volkskrant.

Podľa expertov stúpa výrazne počet nových infekcií v krajine od začiatku januára. Za posledný týždeň stúpla aj miera pozitivity testov, konkrétne o 26 percent.

Dobrou správou však je, že tempo rastu nových prípadov sa postupne spomaľuje. Smrtnosť na COVID-19 dokonca naďalej klesá. Znižuje sa aj počet pacientov s koronavírusom v nemocniciach. Po prvý raz od konca októbra bolo prijatých menej ako 100 nových pacientov s COVID-19 za jeden deň.

Národné koordinačné centrum pre distribúciu pacientov (LCPS) však očakáva, že koncom januára dôjde k obratu a počet hospitalizovaných bude v dôsledku variantu omikron opäť stúpať.

Holandsko sa napriek rastu nových prípadov rozhodlo ešte v piatok uvoľniť viaceré pandemické opatrenia. V sobotu sa otvorili obchody, telocvične aj kaderníctva. Bary, reštaurácie, kaviarne a kultúrne inštitúcie však naďalej zostávajú zatvorené.