Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Holandsko zaznamenalo rekordný prírastok prípadov nákazy koronavírusom

Muž s ochranným rúškom prechádza okolo prázdneho kanála so zakotvenými loďami počas lockdownu v Amsterdame, archívne foto. Foto: TASR/AP

Za uplynulých 24 hodín zaevidovali v Holandsku podľa údajov Ústavu verejného zdravotníctva (RIVM) 16.364 novonakazených, čo je najviac od začiatku pandémie.

Amsterdam 11. novembra (TASR) - Holandsko vo štvrtok zaznamenalo rekordný denný prírastok prípadov nákazy koronavírusom. Holandská vláda zvažuje zavedenie nových opatrení vrátane "mierneho lockdownu", aby spomalila šírenie vírusu, informovala agentúra AFP.

Za uplynulých 24 hodín zaevidovali v Holandsku podľa údajov Ústavu verejného zdravotníctva (RIVM) 16.364 novonakazených, čo je najviac od začiatku pandémie. Bol tak prekonaný rekord z 20. decembra minulého roka, keď v krajine za deň pribudlo 12.997 prípadov.

Holandské konzílium odborníkov vo štvrtok navrhlo vláde zaviesť vôbec prvý čiastočný lockdown v západnej Európe od tohtoročného leta.

Holandský premiér Mark Rutte bude mať v piatok tlačovú konferenciu, na ktorej ohlási nové opatrenia, pričom miestne média predpokladajú, že na odporúčanie konzília odborníkov vláda vyhlási "mierny lockdown".

Opatrenia môžu zahŕňať tiež rušenie hromadných podujatí, zatváranie kín a divadiel, ako aj skoršie zatváracie hodiny reštaurácii a barov.

Školy však podľa AFP ostanú naďalej otvorené.

Podľa holandskej televízie NOS sa holandská vláda doposiaľ nerozhodla, aké kroky na zmiernenie pandémie príjme, "keďže situácia je taká zložitá, že je potrebné ďalšie zvažovanie".

Minulý týždeň vláda rozhodla o opätovnom zavedení povinného nosenia rúšok a respirátorov v obchodoch i v určitých typoch zamestnaní, ako napríklad v kaderníctvach či masážnych salónoch. V hromadnej doprave bolo zakrývanie dýchacích ciest doteraz povinné, no netýkalo sa priestorov staníc ani nástupíšť. Vláda taktiež znovu zaviedla povinné 1,5-metrové rozstupy a rozšírila povinnosť preukazovať sa tzv. covidpasom pri vstupe na miesta, ako sú múzeá či terasy reštaurácií.

Počas víkendu v holandskom Haagu protestovali tisíce ľudí proti týmto opatreniam. Nepokoje sprevádzalo aj januárové zavedenie lockdownu, ktoré malo pomôcť zlepšeniu situácie po tom, ako počas vianočných sviatkov stúpol počet prípadov. Išlo vtedy o prvý lockdown, ktorý v Holandsku zaviedli od čias druhej svetovej vojny.

Holandské úrady v utorok oznámili, že počet nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 za týždeň stúpol o 45 percent na takmer 77.000, čo predstavovalo viac než 400 prípadov na 100.000 obyvateľov.