Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Holandsko zmenilo postoj, podporilo kandidátsky štatút EÚ pre Ukrajinu

Na snímke zľava holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) počas prijatia v rezorte 30. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Oznámil to v piatok v Haagu holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra. Toto vysiela signál: Ukrajinu neopustíme, vyhlásil Hoekstra.

Amsterdam 17. júna (TASR) - Holandsko podporuje štatút kandidátskej krajiny Európskej únie pre Ukrajinu. Oznámil to v piatok v Haagu holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra. Ako píše agentúra DPA, ide o zmenu postoja Holandska, ktoré dosiaľ zastávalo v tejto otázke skôr kritický postoj a argumentovalo, že udelenie štatútu kandidáta EÚ musí byť spojené s prísnymi podmienkami.

"Toto vysiela signál: Ukrajinu neopustíme," vyhlásil Hoekstra. "Musíme vziať do úvahy to, čo sa deje v Európe a vo svete," uviedol s tým, že holandská vláda sa v piatok dohodla na podpore stanoviska Európskej komisie (EK), ktorej členovia hlasovali za udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine aj Moldavsku.

Návrh EK je podľa slov šéfa holandskej diplomacie vyvážený a predstavuje dobrý kompromis, pričom zohľadňuje osobitnú situáciu Ukrajiny. Dodal, že je dôležité, že EÚ podporuje európsku krajinu, ktorá je vo vojne s Ruskom. Hoekstra však odmietol špekulovať, kedy by sa Ukrajina mohla stať riadnym členom EÚ. "Táto krajina má pred sebou ešte veľa domácich úloh," povedal.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok pre DPA uviedol, že je "optimistický" čo sa týka dosiahnutia dohody v rámci eurobloku ohľadom kandidátskeho štatútu EÚ pre Ukrajinu. Rozhodnutie o udelení štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku sa očakáva počas budúcotýždňového summitu EÚ v Bruseli (23. a 24. júna).

"Európa zareagovala jednotne po (spustení) ruskej agresie na Ukrajine a budeme v tom pokračovať, takže som si istý, že nájdeme cestu k tomu, aby sme urobili spoločné rozhodnutie," povedal Scholz. "Musíme akceptovať, že ide o jednomyseľné hlasovanie 27 členských štátov a budeme musieť nájsť spoločný prístup, ale som celkom optimistický, že sa nám to podarí," dodal.