Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Holandskú úradujúcu vládu opustili dvaja ministri

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Van Weyenberg sa stal súčasťou vládneho kabinetu vlani v decembri, keď vo funkcii štátneho tajomníka nahradil Gunaya Uslu.

Brusel 10. januára (TASR) - Štátny tajomník holandského ministerstva kultúry Steven van Weyenberg preberá vedenie ministerstva financií po tom, ako zo svojej funkcie odstúpila doterajšia ministerka Sigrid Kaagová. Tá sa rozhodla pracovať pre OSN v Pásme Gazy, kde prebiehajú ozbrojené strety medzi izraelskými silami a hnutím Hamas.

Na stredajšiu správu informačného servera DutchNews.nl upozornil spravodajca TASR.

Van Weyenberg sa stal súčasťou vládneho kabinetu vlani v decembri, keď vo funkcii štátneho tajomníka nahradil Gunaya Uslu. Po necelom mesiaci v končiacej vláde preberá ministerstvo financií, ktoré bolo pridelené liberálnej strane D66.

Nový minister bol poslancom parlamentu za stranu D66 celkovo 11 rokov a bol tiež hovorcom strany pre oblasť financií a sociálnych vecí. Určitý čas bol aj štátnym tajomníkom pre infraštruktúru v treťom kabinete bývalého premiéra Marka Rutteho.

Okrem Kaagovej sa v stredu svojej funkcie vzdal aj minister zdravotníctva Ernst Kuipers, rovnako člen D66. Jeho náhradník zatiaľ nebol vymenovaný.

Aj napriek tomu, že v Holandsku sa parlamentné voľby konali 22. novembra, odchádzajúci vládny kabinet zostáva vo funkcii dovtedy, kým nebude vytvorená nová koaličná vláda a vymenovaní noví ministri.

Rozhovory o vytvorení novej koaličnej vlády pod vedením krajne pravicovej Strany slobody (PVV) obnovili v utorok. Rokovania vedie bývalý minister vnútra Roland Plasterk, ktorý oznámil, že do začiatku februára predloží parlamentu správu o pokroku pri vytváraní novej vlády.