Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Holandský parlament prijal stropy peňažných darov pre politické strany

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Návrh na stanovenie maximálneho limitu darov pre politické subjekty vypracovali nezávislý poslanec Pieter Omtzigt a Renske Leijtenová z opozičnej Socialistickej strany.

Brusel/Amsterdam 6. apríla (TASR) - Poslanci holandského parlamentu odhlasovali návrhy na stanovenie prísnejších limitov na politické dary – vrátane stropu 100.000 eur na dary od súkromných osôb. Informuje spravodajca TASR.

Spravodajský server DutchNews.nl v stredu upozornil, že poslanci okrem prísnejších limitov na politické dary súhlasili s úplným zákazom darcovstva zo zahraničia pre politické subjekty, ako aj so zverejňovaním mien všetkých darcov, ktorí dajú nejakej politickej strane viac než 1000 eur. Súčasný limit je 4500 eur.

DutchNews.nl pripomenul, že najmä krajne pravicové subjekty Strana slobody (PVV) a Fórum pre demokraciu (FvD) dostali v posledných rokoch značné finančné dary zo zahraničia; týkalo sa to však aj vládnucich liberálnych strán D66 a Strany slobody a demokracie (VVD).

Návrh na stanovenie maximálneho limitu darov pre politické subjekty vypracovali nezávislý poslanec Pieter Omtzigt a Renske Leijtenová z opozičnej Socialistickej strany (SP). Obaja poslanci tvrdia, že veľkosť niektorých darov pre politické strany poškodzuje politický systém ako taký a spôsobuje potenciálne konflikty záujmov.

Holandské politické strany zastúpené v parlamente sú z veľkej časti podporované daňovými poplatníkmi na základe svojej členskej základne a počtu poslancov. Nové pravidlá finančnej podpory pre politické subjekty sa začnú uplatňovať až po vypracovaní návrhu zákona a jeho schválení oboma komorami parlamentu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)