Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Holandský parlament začal vyšetrovať zahraničné financovanie mešít

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa údajov DutchNews.nl v Holandsku pôsobí v súčasnosti najmenej 30 islamských organizácií, ktoré sú napojené na financovanie zo štátov Perzského zálivu.

Brusel/Amsterdam 10. februára (TASR) - Špeciálna parlamentná komisia, ktorá bola zriadená na vyšetrovanie zahraničného financovania mešít a islamských škôl v Holandsku, začne v pondelok sériu vypočúvaní na objasnenie tejto záležitosti. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

Podľa vyjadrení šéfa parlamentnej komisie Michela Roga, poslanca koaličnej strany Kresťanskodemokratická výzva (CDA), holandský parlament diskutuje o tejto problematike už dlhé roky, aj napriek tomu však "veľa vecí zostáva nejasných".

"Komisia chce získať informácie o tom, aké účinné kroky podniknúť na zastavenie týchto vplyvov," uviedol Rog vo vyjadrení pre médiá. Spresnil, že vyšetrovacia komisia bola zriadená na základe zistení, o ktorých informovala televízna relácia Nieuwsuur verejnoprávnej televízie NOS a podľa ktorých vláda zatajovala informácie o tom, koľko peňazí zo zahraničia tajne smeruje na účty holandských mešít.

Pred parlamentnou komisiou vystúpi šéf holandskej spravodajskej služby AIVD, odborníci na terorizmus, poprední imámovia z mešít a tiež starostovia niektorých miest, v ktorých sa mešity vyskytujú.

Ako však vo svojej relácii upozornila televízna stanica NOS, na výsluch nebol pozvaný nikto z personálu saudskoarabského alebo kuvajtského veľvyslanectva.  Vláda do svojej koaličnej dohody z roku 2017 zahrnula aj záväzok obmedziť zahraničné financovanie mešít a islamských škôl v Holandsku. To však podľa vlaňajšieho vyhlásenia ministra sociálnych záležitostí Woutera Koolmeesa nestačí a vláda by mala urobiť oveľa viac.

Podľa údajov DutchNews.nl v Holandsku pôsobí v súčasnosti najmenej 30 islamských organizácií, ktoré sú napojené na financovanie zo štátov Perzského zálivu, čo znamená milióny eur len z Kuvajtu a Saudskej Arábie.

Spravodajca TASR Jaromír Novak