Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Holandská vláda sa pre výrazný nárast nakazených obáva novej vlny

ILustračné foto. Foto: TASR/AP

V tejto krajine od začiatku pandémie zaevidovali približne 2 milióny prípadov nákazy a vyše 18 000 súvisiacich úmrtí.

Amsterdam 14. októbra (TASR) – Holandská vláda sa pre výrazný nárast prípadov nákazy koronavírusom, ku ktorému došlo za posledný týždeň, obáva blížiacej sa novej vlny ochorenia COVID-19. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

V Holandsku aktuálne evidujú o 62 percent viac nakazených než minulý týždeň. Podľa tamojšieho inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM) ide o najväčší nárast od polovice júla. Len v stredu pritom RIVM hlásil denný prírastok 3746 prípadov nakazených, čo je takmer dvojnásobne viac, než prírastok evidovaný minulú stredu.

Výrazne sa zvýšil aj počet osôb hospitalizovaných s covidom. V krajine momentálne evidujú 524 hospitalizovaných covidových pacientov, vrátane 137 ľudí, ktorí sú na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Vláda v súvislosti s rizikom nákazy zvýšila v celej krajine stupeň výstrahy na „znepokojivý", píše DPA.

Väčšinu z nakazených evidujú vo veľkých mestách. Miera infekčnosti je však vysoká aj na území obývanom protestantmi, konkrétne kalvínmi, známom aj pod označením biblický pás (De Bijbelgordel). DPA v tejto súvislosti pripomína, že miera zaočkovanosti je medzi kalvínmi veľmi nízka.

V 17-miliónovom Holandsku je dosiaľ proti covidu zaočkovaných približne 68 percent populácie, pričom medzi výlučne dospelým obyvateľstvom je miera vakcinácie až 83 percent. V tejto krajine od začiatku pandémie zaevidovali približne 2 milióny prípadov nákazy a vyše 18 tisíc súvisiacich úmrtí.