Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Hollande a Merkelová sa zhodujú v hodnotení migračnej krízy i úloh

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande, archívne foto Foto: TASR/AP

Na mimoriadnom summite v Bruseli Európska únia oznámila, že kapacity na prijatie utečencov sa v Grécku a v krajinách západného Balkánu zvýšia na 100.000.

Paríž 27. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, ktorí sa dnes stretli v Paríži na konferencii o digitálnej ekonomike, zaujímajú v otázke migračnej krízy, ako aj v otázkach z nej vyplývajúcich politických úloh a pomoci tzv. frontovým krajinám rovnaké postoje. Informoval o tom dnes Elyzejský palác.

Obe strany, na stretnutí ktorých nechýbal ani predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, hovorili o problematike utečencov aj s ohľadom na nedávny summit hláv balkánskych štátov, ktorých sa dotýka tamojšia tranzitná trasa migrantov. Pri dvojstranných rozhovoroch sa však dotkli aj situácie v Sýrii a vývoja na Ukrajine, a to ešte pred pracovnou večerou v priestoroch francúzskeho rezortu diplomacie v spoločnosti predstaviteľov západných a arabských spojencov hostiteľskej krajiny.

Informovali o tom francúzske elektronické médiá.

Francois Hollande počas nedávnej návštevy Grécka podporil žiadosť Grécka, aby Európska únia uvoľnila na budúci rok ďalších 330 miliónov eur v záujme riešenia migračnej krízy.

Na nedeľňajšom mimoriadnom summite v Bruseli Európska únia oznámila, že kapacity na prijatie utečencov sa v Grécku a v krajinách západného Balkánu zvýšia na 100.000, pričom Grécko zvýši svoje kapacity už do konca roka na 30.000 osôb.