Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hollande vyznamenal mužov, ktorí zneškodnili útočníka v rýchliku

Snímka z videa Anthonyho Sadlera, jedného z mužov, ktorí spacifikovali útočníka v medzinárodnom rýchlovlaku Thalys smerujúcom z Amsterdamu do Paríža, ruksak a zbraň sú na sedadle vo vlakovej súprave po piatkovom útoku, 21. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Američania Spencer Stone (23), Alek Skarlatos (22) a Anthony Sadler (23) sa tak stali rytiermi Čestnej légie.

Paríž 24. augusta (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande udelil dnes vysoké štátne vyznamenanie trom mladým Američanom a jednému Britovi, ktorí minulý piatok zneškodnili útočníka na palube medzinárodného rýchlika na trase z Amsterdamu do Paríža.

Američania Spencer Stone (23), Alek Skarlatos (22) a Anthony Sadler (23) sa tak stali rytiermi Čestnej légie. Vyznamenaný bol aj 62-ročný Brit Chris Norman, ktorý mladým Američanom pomohol spacifikoval ozbrojeného útočníka.



Hollande v príhovore uviedol, že vyznamenaní "zabránili katastrofe, masakre" a "stelesňujú dobro čeliace zlu v podobe terorizmu". "Toto je ľudskosť a vy ste jej stelesnením," dodal.

Elyzejský palác dnes spresnil, že vysoké štátne vyznamenanie bude udelené aj mladému Francúzovi, ktorý si neželá zverejniť svoju totožnosť a ktorý sa ako prvý pokúsil zabrániť útoku. Vyznamenanie si neskôr prevezme aj 51-ročný Frankoameričan Mark Moogalian, ktorý pri zmarenom útoku utrpel strelné zranenie a je hospitalizovaný v Lille.

Okrem tejto šestice mužov francúzske vedenie vyzdvihlo aj ďalšieho Francúza - zamestnanca železničnej spoločnosti SNCF, ktorý bol v čase útoku mimo služby a pomohol pri zneškodňovaní útočníka.

Odovzdávanie vysokých štátnych vyznamenaní dnes v Elyzejskom paláci sledovalo mnoho novinárov a na slávnostnom akte sa zúčastnili aj belgický premiér Charles Michel a vyľvyslankyňa USA vo Francúzsku Jane Hartleyová.



Francúzsko sa stále spamätáva zo série útokov, ktoré začiatkom januára spáchala trojica islamistov v redakcii týždenníka Charlie Hebdo a v supermarkete s kóšer tovarom, ale aj z útokov tzv. osamelých vlkov, akým bola napríklad aj explózia v chemickej továrni pri Lyone v júni, ktorej páchateľ svojmu nadriadenému odrezal hlavu a zavesil ju na plot objektu.

V súvislosti s piatkovým pokusom o útok boli vo Francúzsku i v susednom Belgicku prijaté dodatočne bezpečnostné opatrenia vo vlakoch a na železničných staniciach.