Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Hollandeovo víťazstvo oslabilo celoeurópsky tábor pravice

Kandidát socialistov Francois Hollande máva pri odchode z volebnej miestnosti v Tulle, kde odovzdal svoj hlas v druhom kole francúzskych prezidentských volieb 6. mája 2012. Foto: TASR/AP Photo

Predstavitelia členských strán EĽS sa dnes popoludní stretnú v Bruseli, aby diskutovali o prípravách volieb do Európskeho parlamentu v roku 2014.

Brusel 7. mája (TASR) - Víťazstvo socialistického kandidáta Francoisa Hollandea v prezidentských voľbách vo Francúzsku pozmenilo politickú mapu Európy. V neprospech pravice a najmä Európskej ľudovej strany (EĽS).

Európski ľudovci na svojej oficiálnej internetovej stránke uvádzajú, že EĽS, ktorá je najsilnejším stredo-pravicovým subjektom na celoeurópskej úrovni, má najdôraznejšie zastúpenie aj v počte predsedov vlád a hláv štátov v Európskej únii.

EĽS zastrešuje 74 politických strán zo 40 európskych krajín. Zo Slovenska tam patria SDKÚ, KDH a SMK. Most-Híd nie je zatiaľ ani v pozícii čakateľa na členstvo. K farbám európskych ľudovcov sa hlási aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, pričom 13 spomedzi 27 komisárov EÚ sa hlási ku pravici a EĽS má aj najviac kresiel v Európskom parlamente.

Koncom minulého týždňa ešte platilo, že do celoeurópskeho tábora ľudovcov patrí aj 16 hláv štátov a predsedov vlád z členských krajín EÚ a sedem politických lídrov z krajín mimo EÚ. Nedeľňajšie voľby vo Francúzsku túto "matematiku" oslabili. Hollande v rámci európskej politiky posilní tábor socialistov.

K oslabeniu tábora EĽS na celoeurópskej úrovni prispeli aj marcové parlamentné voľby na Slovensku a víťazstvo Smeru-SD. K táboru ľavice sa prostredníctvom predsedu vlády Victora Pontu dnes pridáva aj Rumunsko, kde sa po vyslovení nedôvery dočasnej pravicovo-centristickej vláde dostali k moci sociálni demokrati.

Predstavitelia členských strán EĽS sa dnes popoludní stretnú v Bruseli, aby diskutovali o prípravách volieb do Európskeho parlamentu v roku 2014. Zo Slovenska sa na tomto stretnutí zúčastní predseda KDH Ján Figeľ.