Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Holopaťuk: V Donbase zahynulo už 3094 ukrajinských vojakov

Ukrajinský vojak hliadkuje neďaleko frontovej línie v ukrajinskom meste Novoluhansk. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste tamojších proruských nálad.

Kyjev 2. júla (TASR) - V Donbase zahynulo v dôsledku ozbrojeného konfliktu, ktorý vyprovokovalo Rusko, už 3094 ukrajinských vojakov a takmer 12.000 ďalších utrpelo zranenia. Na štvrtkovom on-line Fóre pre bezpečnostnú spoluprácu v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) to uviedol generálporučík ukrajinských ozbrojených síl Leonid Holopaťuk.

"Moja krajina musí platiť vysokú cenu pri obrane svojej nezávislosti a územnej celistvosti pred ruskou agresiou. V dôsledku ozbrojeného konfliktu vyvolaného Ruskom bolo zabitých 3094 obrancov Ukrajiny a takmer 12.000 zranených," cituje agentúra Ukrinform Holopaťuka, náčelníka hlavného riaditeľstva pre medzinárodnú spoluprácu a overovanie ozbrojených síl Ukrajiny.

Okrem toho si vojna podľa Holopaťuka vyžiadala životy 3353 civilistov a viac ako 7000 ďalších bolo zranených či zmrzačených. Približne 1,8 milióna Ukrajincov muselo utiecť zo svojich domovov, dodal.

Konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste tamojších proruských nálad. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13.000 životov.