Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Hongkong a Macao si budú môcť pripomenúť obete protestov

Niekoľko tisícok ľudí počas sviečkového zhromaždenia v parku Victoria v Hongkongu 4. júna 2016 na pamiatku obetí vojenského zákroku na Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) v Pekingu z roku 1989, archívne foto. Foto: TASR/AP

Čínske úrady sa spomienkovým podujatiam snažia zabrániť, zákazy zhromažďovania, ktoré platia aj pre Hongkong a Macao, sú motivované i snahou obmedziť šírenie choroby COVID-19.

Brusel 3. júna (TASR) - Čínska vláda musí obyvateľom Hongkongu a Macaa umožniť, aby si pripomenuli obete potlačenia protestov na námestí Tchien-an-men v Pekingu v roku 1989 a pamiatku demonštrantov, ktorí žiadali demokraciu. Uviedla to v stredu na tlačovej konferencii hovorkyňa Európskej komisie (EK) pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Virginie Battuová-Henrikssonová.

Na otázky novinárov týkajúcich sa situácie v Hongkongu a výročia potlačenia demonštrácií volajúcich po demokratizácii krajiny uviedla, že možnosť pripomenúť si udalosti z 3. a 4. júna 1989 je "signálom toho, že základné slobody sú aj naďalej chránené".

Čínske úrady sa spomienkovým podujatiam snažia zabrániť, zákazy zhromažďovania, ktoré platia aj pre Hongkong a Macao, sú motivované i snahou obmedziť šírenie choroby COVID-19.

Zásah čínskej armády v noci z 3. na 4. júna 1989 proti demonštrujúcim študentom na pekinskom námestí Tchien-an-men si vyžiadal niekoľko stoviek ľudských životov. Čínska vláda zakazuje verejné pripomenutie si týchto udalostí, čo však doteraz neplatilo pre Hongkong alebo Macao.

Battuová-Henrikssonová v tejto súvislosti povedala, že presný počet ľudí, ktorí boli zabití, uväznení alebo zmizli počas zásahov armády, "nikdy nebol oficiálne potvrdený a nikdy nebude známy"."Musíme však pokračovať v pripomínaní si ich pamiatky," dodala.

Európska komisia je podľa nej presvedčená, že obyvatelia Hongkongu a Macaa, ktorí majú dlhú tradíciu pripomínania udalostí z námestia Tchien-an-men, majú mať aj teraz takúto možnosť. "Jasný záväzok plne rešpektovať garantované práva a slobody je teraz, vzhľadom na najnovší vývoj udalostí, dôležitejší ako kedykoľvek predtým," uviedla hovorkyňa.

Battuová-Henrikssonová zároveň vyjadrila nádej, že príslušné čínske orgány bezodkladne prepustia na slobodu ľudskoprávnych aktivistov a právnikov zadržaných v súvislosti s najnovšími protestnými akciami v Hongkongu a zaručia dodržiavanie pravidiel právneho štátu a demokracie.


spravodajca TASR Jaromír Novak