Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Advokátska komora je znepokojená v súvislosti s Hongkongom

Pročínski aktivisti držia čínske a hongkongské vlajky počas zhromaždenia, na ktorom oslavovali schválenie kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti pre Hongkong v utorok 30. júna 2020. Foto: TASR/AP

Všeobecná formulácia zákona o bezpečnosti podľa komory oslabuje nezávislé súdnictvo Hongkongu a potláča slobody.

Hongkong 2. júla (TASR) – Hongkonská advokátska komora vyjadrila "hlboké znepokojenie" v súvislosti so schválením zákona o národnej bezpečnosti pre Hongkong, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

„Hongkonská advokátska komora je hlboko znepokojená obsahom zákona o národnej bezpečnosti i spôsobom, akým bol prijatý," uvádza sa vo vyhlásení tejto organizácie.

Všeobecná formulácia zákona podľa komory oslabuje nezávislé súdnictvo Hongkongu a potláča slobody.

Čínski zákonodarcovia jednohlasne schválili novú právnu normu v utorok a rozhodli, že zákon o národnej bezpečnosti bude zahrnutý do miniústavy Hongkongu.

Tento zákon zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči ústrednej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Podľa kritikov zákon o národnej bezpečnosti obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 po viac ako 150 rokoch koloniálnej vlády prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp jedna krajina, dva systémy.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab obvinil v stredu čínsku komunistickú stranu z obmedzovania slobôd v Hongkongu a britské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo čínskeho veľvyslanca.