Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Aktivista Wong potvrdil svoju kandidatúru do hongkonského parlamentu

Chuang Č'-feng, známy aj pod poeurópšteným menom Joshua Wong, foto z archívu Foto: Twitter

Wong bol v minulosti dvakrát uväznený za účasť na prodemokratických protestoch v roku 2014.

Hongkong 20. júla (TASR) - Známy hongkonský aktivista Joshua Wong odovzdal oficiálne dokumenty, ktoré mu umožnia kandidovať v septembrových voľbách do Legislatívnej rady Hongkongu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

V prípade úspechu však môže opozičným poslancom prekaziť vykonávanie ich mandátu nový bezpečnostný zákon, ktorý 30. júna pre územie autonómneho Hongkongu schválil čínsky parlament.

Joshua Wong (známy aj pod čínskym menom Chuang Č'-feng) je jedným z hlavných kandidátov, ktorý vzišiel z neoficiálnych prodemokratických primárok. Ich cieľom bolo vybrať spoločných kandidátov pre septembrové voľby do 70-člennej Legislatívnej rady Hongkongu, jednokomorového regionálneho parlamentu, kde sa prodemokratický tábor chce pokúsiť získať väčšinu kresiel.

"Veríme, že ukážeme svetu našu vôľu nevzdať sa a nepodriadiť sa Číne," vyhlásil Wong.

Kritici nového zákona o národnej bezpečnosti sa však obávajú, že jeho ustanovenia môžu v nadchádzajúcich voľbách prekaziť plány prodemokratického tábora.

Zákon zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

Stanovuje tiež, že každý, kto bude usvedčený z ohrozenia národnej bezpečnosti, bude diskvalifikovaný z účasti vo voľbách a nebude môcť zastávať verejnú funkciu.

"Síce pod hrozbou vydania do Číny a doživotného trestu v pekinskom väzení, no stále dúfam, že budem kandidovať a získam od ľudí mandát. Verím tiež, že predstavíme svetu náš zápas, v ktorom budeme pokračovať až do posledného dychu," povedal Wong.

Wong bol v minulosti dvakrát uväznený za účasť na prodemokratických protestoch v roku 2014.

V roku 2016 a 2017 boli šiesti prodemokratickí zákonodarcovia, vrátane ďalšieho mladého aktivistu Nathana Lawa (ktorý je známy aj ako Luo Kuan-cchung), zbavení poslaneckého mandátu v hongkonskej legislatívnej rade. Podľa súdu totiž nezložili svoj poslanecký sľub náležitým spôsobom a nepotvrdili Pekingu svoju vernosť. `

Zákon o národnej bezpečnosti podľa kritikov obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp "jedna krajina, dva systémy". Mnohí sa obávajú, že zákon bude v Hongkongu použitý na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.