Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Hongkongského mediálneho magnáta oslobodili zo zastrašovania novinára

Hongkongský mediálny magnát Jimmy Lai (uprostred), archívne foto. Foto: TASR/AP

Podnikateľ Jimmy Lai bol od vypuknutia veľkých vlaňajších prodemokratických protestov v Hongkongu zatknutý najmenej trikrát.

Hongkong 3. septembra (TASR) – Trestný súd v Hongkongu oslobodil vo štvrtok tamojšieho prodemokratického mediálneho magnáta Jimmyho Laia spod obžaloby zo zastrašovania novinára konkurenčného denníka. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Podľa obžaloby podanej vo februári Jimmy Lai, majiteľ denníka Apple Daily, počas spomienkovej udalosti na obete masakru na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) z júna 1989 údajne v roku 2017 zastrašoval novinára z konkurenčného pročínskeho denníka Oriental Daily News.

Podľa sudkyne trestného súdu Mei Čang prokuratúra nepredložila dostatočný dôkaz vo forme videa, na ktorom sa Jimmy Lai reportérovi údajne vyhráža, že mu fyzicky ublíži, informuje hongkonská rozhlasová a televízna stanica RTHK.

Sudkyňa Mei Čang sa tiež vyjadrila, že spomínaný novinár, ktorého identita nebola odhalená, nie je dôveryhodným svedkom, pretože bol súčasťou skupiny, ktorej úlohou bolo sledovať viacero verejne známych osobností vrátane Laia.

Podnikateľ Jimmy Lai (v čínštine Li Č'-jing) bol od vypuknutia veľkých vlaňajších prodemokratických protestov v Hongkongu zatknutý najmenej trikrát, najmä pre obvinenia z podnecovania ľudí na účasť na nezákonných protestoch a ich organizovanie.