Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na základe nového bezpečnostného zákona odsúdili v Hongkongu aktivistu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Hromadné protivládne protesty proti zasahovaniu Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu sa pravidelne konali od júna 2019.

Hongkong 29. decembra (TASR) – Na štyri mesiace väzenia odsúdil v utorok súd v Hongkongu tamojšieho prodemokratického aktivistu Tonyho Chunga za zneuctenie štátnej vlajky a nezákonné zhromažďovanie. Informovala o tom agentúra AFP.

Chung sa tak stal prvou verejne politicky činnou osobou, ktorá bola odsúdená na základe nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu. Ten umožňuje prísne trestanie osôb na základe vágne formulovaných obvinení zo separatizmu, terorizmu a spolupráce so zahraničnou mocnosťou.

Zneuctenia čínskej vlajky sa mal Chung (po čínsky Chung Jung-čcheng) dopustiť tým, že počas protestov v máji 2019 pred budovou hongkonského parlamentu ju vytrhol pročínskemu demonštrantovi a hodil na zem.

Chung je takisto obvinený z podpory odtrhnutia Hongkongu od Číny, prania špinavých peňazí a plánovaného zverejnenia protištátnych materiálov. Za tieto obvinenia, ktoré boli voči nemu vznesené 29. októbra, mu hrozí trest odňatia slobody od desiatich rokov až po doživotie. Termín pojednávania v tejto veci je naplánovaný na 7. januára.

Tonyho Chunga spolu s ďalšími dvoma aktivistami vo veku 16 a 17 rokov polícia zadržala koncom októbra predtým, ako sa na miestnom americkom konzuláte pokúsil požiadať o azyl v USA. Odvtedy sa Chung nachádza vo väzbe.

Hromadné protivládne protesty proti zasahovaniu Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu sa pravidelne konali od júna 2019. Trvali zhruba sedem mesiacov a zúčastnili sa na nich milióny ľudí.

Ustali až v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 a po zavedení nového bezpečnostného zákona. Previnilcom hrozia tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.