Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Hongkong po takmer troch rokoch ruší nosenie rúšok na verejnosti

Ženy s maskami na tvári sa prechádzajú po ulici počas obedňajšej prestávky v Pekingu, pondelok 27. februára 2023. Foto: TASR/AP

Povinnosť nosenia ochranného rúška bola v Hongkongu nariadená v rámci balíka protipandemických opatrení pred troma rokmi, v platnosti tak bola takmer 1000 dní.

Hongkong 28. februára (TASR) — V Hongkongu sa od 1. marca ruší povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest na verejných priestranstvách, oznámil v utorok šéf tamojšej správy John Lee (Li Ťia-čchao). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Hongkong je jedným z posledných miest na svete, ktoré od osôb starších ako dva roky vyžaduje nosenie rúšok na všetkých verejných priestranstvách. V prípade porušenia tohto nariadenia, zameraného na obmedzenie šírenia ochorenia COVID-19, hrozila pokuta až do výšky 10.000 hongkonských dolárov (okolo 1207 eur).

"Oznamujem, že od zajtra, 1. marca, sa úplne ruší povinnosť nosenia rúšok, a to aj v interiéri, exteriéri i vo verejnej doprave," povedal šéf správy Hongkongu. Dodal, že nemocnice a domovy sociálnych služieb môžu zaviesť vlastné opatrenia.

Povinnosť nosenia ochranného rúška bola v Hongkongu nariadená v rámci balíka protipandemických opatrení pred troma rokmi, v platnosti tak bola takmer 1000 dní.

Hongkong zrušil predmetné opatrenie po tom, ako susedné Macao v pondelok zrušilo svoje vlastné pravidlá týkajúce sa prekrytia horných dýchacích ciest s výnimkou rizikových verejných priestorov, akými sú nemocnice.