Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia počas protestov v Hongkongu zadržala 53 ľudí

Protesty v Hongkongu. Foto: TASR/AP

V nadchádzajúcich dňoch demonštranti plánujú zvolávať ďalšie protesty, keďže navrhovaný zákon o národnej bezpečnosti podľa nich dramaticky potlačí slobody v meste.

Hongkong 10. júna (TASR) - Hongkonská polícia zadržala v utorok večer miestneho času počas protestov 53 ľudí. Stovky demonštrantov, ktorí chvíľami blokovali ulice, rozohnali policajti paprikovým sprejom, píše agentúra Reuters.

Polícia spresnila, že zadržala 36 mužov a 17 žien z dôvodu porušenia zákonov, a to vrátane porušenia zákazu zhromažďovania a účasti na neoprávnenom zhromažďovaní.

Protesty zvolané pri príležitosti pripomenutia si prvého výročia od začiatku prodemokratických demonštrácií zároveň prichádzajú v čase stúpajúceho napätia v súvislosti s pripravovaným zákonom o národnej bezpečnosti, ktorý minulý týždeň schválil čínsky parlament.

Táto právna norma zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu Hongkongu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

Podrobnosti o navrhovanom zákone zatiaľ neboli zverejnené, avšak orgány v Pekingu a Hongkongu uviedli, že neexistuje dôvod na obavy, pretože tieto právne predpisy sa zameriavajú na menšinu "výtržníkov".

Už v utorok napoludnie sa v nákupných centrách v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny zhruba na hodinu zhromaždili desiatky ľudí a vykrikovali heslá ako "Osloboďte Hongkong, revolúcia našich čias". Protestné akcie mali pokojný priebeh.

V nadchádzajúcich dňoch demonštranti plánujú zvolávať ďalšie protesty, keďže navrhovaný zákon o národnej bezpečnosti podľa nich dramaticky potlačí slobody v meste.